Tudomány
IDL TIFF file

Megmérték az egyik legősibb űrbéli objektum távolságát

24.hu
24.hu

2018. 04. 06. 13:55

A kutatók egyre precízebb módszerekkel vizsgálják az égbolton látható objektum távolságát. A közelmúltban szakértők egy csoportja egy újabb technikával mérte fel, hogy milyen messze fekszik az Univerzum egyik legősibb csillagcsoportja.
Korábban a témában:

A Baltimore-i Űrtávcső Tudományos Intézet (STScI) munkatársai számításaikhoz a Hubble űrtávcső adatait használták fel – írja a Space.com. Az új módszer a Világegyetem korának pontosabb megbecslésében is segíthet.

A tudósok úgy vélik, hogy az Oltár csillagképben fekvő, 400 000 csillagot tartalmazó gömbhalmaz, az NGC 6397 az ősrobbanás után nem sokkal alakult ki, és mintegy 13,4 milliárd éves. Az objektum a Földhöz legközelebb található gömbhalmaz.

A kutatók bíznak benne, hogy a most felmért távolság egyfajta csillagászati mércévé válhat, és segítségével a jövőben további vizsgálatokat végezhetnek majd.

A szakértők szerint becslésük hibahatára 3 százalék – összehasonlításképp: a jelenlegi mérési technikáknál 10-20 százalékos a hibaküszöb.

A legújabb eredmények alapján az NGC 6397 a Földtől mintegy 7800 fényévre fekszik.

A kutatók abban reménykednek, hogy a Gaia űrtávcső adatainak elemzésével a jövőben tovább csökkenthetik hibahatárukat.

Tudományos áttörés: az univerzum legelső csillagainak jelét foghatták
Nem túl valószínű, hogy belátható időn belül ősibb égitestek nyomaira bukkannának.

Az STScI csapata a parallaktikus szögelmozdulás segítségével vizsgálta a gömbhalmaz távolságát. Ahogy a Föld kering a Nap körül, az égbolton látható objektumok látszólag elmozdul. A Hubble az NGC 6397 40 változócsillagát tanulmányozta 2 éven át, fél évente mérve fel az egyes égitestek helyzetét. Az adatok összevetése után a csapat következtetni tudott az NGC 6397 távolságára.

A vizsgálat olyan precíz volt, mintha egy holdfelszínen fekvő autógumi méretét állapították volna meg 2,5 centiméteres pontossággal.

Ennél precízebben még sosem állapították meg ilyen messze található objektumok távolságát.

(Kiemelt kép: NASA/ESA and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI))

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.