Tudomány

3D-s térkép készült a korai Világegyetemről

Az új térkép több ezer, korábban ismeretlen galaxist tartalmaz az Univerzum korai periódusából.

Az új, 3D-s modell az egyik legnagyobb térkép, melyet a korai Világegyetemről valaha készítettek – írja az IFLScience. A térképben található galaxisok 16 különböző, 11-13 milliárd évvel ezelőtti korszakból származnak.

A modell elkészítése során a szakértők mintegy 4 000 új rendszert fedeztek fel.

Ezen galaxisok közül néhány utóbb olyan spirálgalaxisok magjává alakult, mint amilyen a Tejútrendszer is.

David Sobral, a Lancasteri Egyetem munkatársa és a nemzetközi csapat tagja szerint ezek a korai rendszerek a mai galaxisoktól eltérően nem egyenletesen keletkeztették a csillagokat, hanem számos nagyobb hullámban.

Ráadásul úgy tűnik, hogy olyan fiatal csillagok populációjával rendelkeztek, melyek forróbbak, kékebbek és fémszegényebbek voltak a manapság látható csillagoknál

– tette hozzá a szakértő.

A térkép elkészítéséhez hawaii és kanári-szigeteki teleszkópok adatait használták fel. Mivel az Univerzum tágulása során a galaxisok fénye egyre inkább a vörös tartomány felé tolódik, a kutatók 16 különböző szűrőt alkalmaztak az egyes korszakok elemzéséhez. Az egyes filterekkel más-más hullámhosszokon folytathattak megfigyelést.

A 3D-s modell segíthet a tudósoknak jobban megérteni a galaxisok evolúcióját.

Ana Paulino-Afonso, a Lancasteri Egyetem PhD-hallgatója szerint a térképükben található távoli galaxisok egymástól mintegy 3 000 fényévre helyezkednek el, a Tejútrendszer viszont napjainkban ennél 30-szor szélesebb. A szakértő úgy véli, hogy a korai rendszerek tömörsége sok izgalmas fizikai tulajdonságukra magyarázatot adhat.

A galaxisok eloszlása a korai Univerzumban (kép: D. Sobral)

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik