Tudomány az élet nagy kérdései

Hogyan kell díszíteni a húsvéti tojásokat?

A húsvéti tojás díszítésére a magyar folklór számos technikát ismer. Ha hagyományos húsvéti tojást szeretnénk készíteni, egy fazék vörös festékre, egy pálcára, viaszra és természetesen tojásra lesz szükségünk.

A Cambridge-i Egyetem oldala szerint az első ismert díszített tojáshéjak 60 000 évesek, és Afrikában kerültek elő. Az ősi emberek strucctojások héját dekorálták apró vágások segítségével.

A keresztény tojásfestés hagyománya feltehetőleg a perzsa kultúrából ered, ahol a tavaszi napéjegyenlőség környékén festették meg a termékenységi szimbólumnak számító tojásokat. A szokást a Mezopotámia területén élő őskeresztények vehették át, akik a díszítéshez vörös festéket használtak, amely a hagyomány szerint Jézus vérét jelképezi.

Utóbb a tojásdíszítés gyakorlata több keresztények lakta területen is megjelent, igaz, főként Kelet-Európában vált igazán jellemzővé. Az egyes régiókban aztán más-más színezőanyagok és technikák terjedtek el.

A Magyar néprajzi lexikon szerint hazánkban a batikolás a tojásdíszítés hagyományos módja.

A technika lényege, hogy egy pálca vagy tollcséve segítségével méhviaszt visznek fel a nyers vagy főtt tojásra, kialakítva a kívánt formákat. Ezután a tojást festékbe mártják, esetleg ki is főzik a színezőanyagban. Miután a tojás megszáradt, óvatosan ledörzsölik róla a viaszréteget.

A folyamat megkezdése előtt sokszor lyukat ütnek a tojáson egy tű segítségével, és kifújják a belsejét. Így később akár egy cérnát is átvezethetnek rajta.

Hagyományos húsvéti tojás készítése (fotó: MTI/Veres Nándor)

A fő technika mellett azonban további díszítő eljárásokat is ismer a hazai népművészet. Az ország nyugati felén, illetve a németek lakta területeken gyakran előbb egyszínűre festik a tojásokat, majd savval rajzolják rá a kívánt alakzatokat.

Magyarországon jól ismertek a fémdekorációval ellátott úgynevezett patkolt tojások, de gyakran karcolások vagy textildíszek is felfedezhetőek a húsvéti tojásokon.

Karcolásos technikával díszített tojás (fotó: MTI/Komka Péter)

A húsvéti tojás színe eredetileg vörös – innen a kifejezés, a piros tojás. A többi szín használata csak később terjedt el.

A színezőanyagok hagyományosan növényi eredetűek, hazánkban a legkedveltebb festőalapanyag a vöröshagyma héja volt. Utóbb az újabb festékkészítési módszerek kiszorították a hagyományos színezőanyagok többségét.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: MTI/ Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik