Tudomány az élet nagy kérdései
Budapest, 2017. március 9.
Gyimesi motívumokkal díszített tojás a Népmûvészet Ifjú Mestere, Fekete Ildikó Magyar Kézmûves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Prima-díjas hímestojás-festõ népi iparmûvész kiállításán a fõvárosi Duna Palotában 2017. március 9-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hogyan kell díszíteni a húsvéti tojásokat?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 30. 13:00

A húsvéti tojás díszítésére a magyar folklór számos technikát ismer. Ha hagyományos húsvéti tojást szeretnénk készíteni, egy fazék vörös festékre, egy pálcára, viaszra és természetesen tojásra lesz szükségünk.
Korábban a témában:

A Cambridge-i Egyetem oldala szerint az első ismert díszített tojáshéjak 60 000 évesek, és Afrikában kerültek elő. Az ősi emberek strucctojások héját dekorálták apró vágások segítségével.

A keresztény tojásfestés hagyománya feltehetőleg a perzsa kultúrából ered, ahol a tavaszi napéjegyenlőség környékén festették meg a termékenységi szimbólumnak számító tojásokat. A szokást a Mezopotámia területén élő őskeresztények vehették át, akik a díszítéshez vörös festéket használtak, amely a hagyomány szerint Jézus vérét jelképezi.

Utóbb a tojásdíszítés gyakorlata több keresztények lakta területen is megjelent, igaz, főként Kelet-Európában vált igazán jellemzővé. Az egyes régiókban aztán más-más színezőanyagok és technikák terjedtek el.

A Magyar néprajzi lexikon szerint hazánkban a batikolás a tojásdíszítés hagyományos módja.

A technika lényege, hogy egy pálca vagy tollcséve segítségével méhviaszt visznek fel a nyers vagy főtt tojásra, kialakítva a kívánt formákat. Ezután a tojást festékbe mártják, esetleg ki is főzik a színezőanyagban. Miután a tojás megszáradt, óvatosan ledörzsölik róla a viaszréteget.

A folyamat megkezdése előtt sokszor lyukat ütnek a tojáson egy tű segítségével, és kifújják a belsejét. Így később akár egy cérnát is átvezethetnek rajta.

Csíkszereda, 2017. április 14.
Egy asszony szalonnával fényesíti a kész húsvéti hímes tojást nagypénteken az erdélyi Csíkszeredához tartozó Csobotfalván 2017. április 14-én.
MTI Fotó: Veres Nándor
Hagyományos húsvéti tojás készítése (fotó: MTI/Veres Nándor)

A fő technika mellett azonban további díszítő eljárásokat is ismer a hazai népművészet. Az ország nyugati felén, illetve a németek lakta területeken gyakran előbb egyszínűre festik a tojásokat, majd savval rajzolják rá a kívánt alakzatokat.

Magyarországon jól ismertek a fémdekorációval ellátott úgynevezett patkolt tojások, de gyakran karcolások vagy textildíszek is felfedezhetőek a húsvéti tojásokon.

Nemti, 2016. március 25.
Pethõné Szabó Piroska népi iparmûvész karcolásos technikával készít húsvéti tojást otthonában, a Nógrád megyei Nemtiben 2016. március 25-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Karcolásos technikával díszített tojás (fotó: MTI/Komka Péter)

A húsvéti tojás színe eredetileg vörös – innen a kifejezés, a piros tojás. A többi szín használata csak később terjedt el.

A színezőanyagok hagyományosan növényi eredetűek, hazánkban a legkedveltebb festőalapanyag a vöröshagyma héja volt. Utóbb az újabb festékkészítési módszerek kiszorították a hagyományos színezőanyagok többségét.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: MTI/ Szigetváry Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.