Tudomány

Hamarosan a Földre hullik a Mennyei Palota

Eddig úgy vélték, hogy az űreszköz március 29. és április 9. között fog lezuhanni. Mostanra némiképp sikerült pontosítani a becsapódás várható idejét.

A legújabb becslések szerint március 30. és április 6. között csapódhat a Földbe a kínai Tienkung-1 (Mennyei Palota) – számol be az Express. Ahogy korábban írtuk, a szerkezet az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térség felett léphet be a légkörbe, így olyan nagyvárosokat fenyeget, mint New York, Barcelona, Peking, Chicago, Isztambul, Róma és Toronto. Magyarország területe szerencsére biztonságban van.

Az előrejelzések alapján az űrállomás jelentős része az atmoszférába való belépés után el fog égni, de 10-40 százaléka így is elérheti a felszínt. A törmelékek ráadásul egy veszélyes vegyületet, hidrazint tartalmazhatnak.

Az Aerospace Corporation szerint a Tienkung-1 legnagyobb valószínűséggel április 4-én fog belépni a Föld légkörébe.

A szerkezet törmelékei az északi félgömbön leginkább az Egyesült Államok északi régióit fenyegethetik. A szakértők úgy vélik, hogy Firenze, Monaco és Szocsi is veszélyben lehet.

Hugh Lewis, a Southamptoni Egyetem munkatársa a Daily Mailnek azt mondta, jelenleg lehetetlen meghatározni, hogy mely területre fognak lezuhanni a Tienkung-1 darabjai, ugyanis még nem tudni, hogy a Mennyei Palota milyen pályán fog leereszkedni. Jelenleg 160, egy hét múlva azonban már csak 16 lehetséges pálya jöhet számításba. A szakértő hozzátette, az űreszköz maradványai remélhetőleg az óceánba csapódnak majd.

Az elmúlt hónapokban jelentősen felgyorsult az elszabadult állomás zuhanása. Az utóbbi időkben hetente átlagosan 6 kilométerrel került közelebb bolygónkhoz.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem munkatársa szerint néhány évente előfordul hasonló esemény, a Tienkung-1 viszont meglehetősen nagy és ellenálló. A helyzetet megnehezíti, hogy csak a becsapódás előtti héten deríthetnek ki ennél többet a becsapódásról.

Bár az űreszköz törmelékeinek becsapódásáról egyelőre nem sokat tudni, a szakértők úgy vélik, hogy viszonylag kicsi az esélye annak, hogy bárki is megsérüljön a törmelékek miatt.

Eddig egyetlen emberről tudni, akit eltalált egy darab űrszemét, és szerencsére ő sem sérült meg

– mondta az Aerospace Corporation szóvivője.

A Tienkung-1-et 2011-ben bocsátotta fel Kína. A szerkezetet arra használták fel, hogy segítségével teszteljék egy nagyobb űrállomás elkészítéséhez szükséges technológiákat. A földi irányítás 2016-ban vesztette el az uralmat a Tienkung-1 felett, és rövidesen biztossá vált, hogy a szerkezet idővel le fog zuhanni.

(Kiemelt kép: AFP/GIP/ IMAGINECHINA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik