Tudomány
This TV grab taken on 2 November 2011 shows an animated video clip of the docking of the Tiangong-1 space lab module and the Shenzhou VIII (Shenzhou-8) spacecraft in space.

China successfully carried out its first docking exercise on Thursday (3 November 2011) between two unmanned spacecraft, a key test of the rising powers plans to secure a long-term manned foothold in space. The Shenzhou-8 spacecraft joined the Tiangong (Heavenly Palace) 1 module about 340 km above Earth, in a maneuver carried live on state television.

100 kilós törmelékek potyoghatnak az égből

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 10. 13. 08:26

Korábban a témában:

Egyre gyorsabban halad a Föld felé egy irányíthatatlan, 8.5 tonnás kínai űrállomás, és várhatóan hónapokon belül becsapódik – írja a The Guardian.

A Tienkung–1 űrállomást 2011-ben állították pályára. Sokan erőteljes politikai szimbólumként tekintettek rá, amely rávilágított, hogy Kína űrhatalommá akar válni.  Az űrállomást az elmúlt években több küldetés végrehajtásában is igénybe vették, 2012-ben pedig meglátogatta Kína első női űrhajósa, Liu Yang is.

Csakhogy 2016-ban hosszú találgatások után kínai tisztviselők megerősítették, hogy elveszítették az irányítást az űrállomás felett, ezért 2017-ben vagy 2018-ban becsapódhat a Földbe. A Kínai Űrügynökség arról tájékoztatta az ENSZ-t, hogy a becsapódás várhatóan 2017. októbere és 2018. áprilisa közt lesz esedékes.

Az űrállomás az utóbbi hetekben elérte a Föld sűrűbb atmoszféráját és felgyorsult a zuhanása.

Bár a szerkezet nagy része várhatóan még a légkörben elég, Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem elismert asztrofizikusa szerint akár 100 kilogrammos törmelékek is potyoghatnak majd az égből.

Annak relatíve csekély az esélye, hogy a darabok valakinek a fejére essenek, de Kína májusban azt közölte az ENSZ-szel, hogy gondosan figyelemmel kísérik az űrhajó útját és azonnal értesítik az illetékes szerveket, ha már nagyon közel jár a Földhöz.

McDowell elmondása szerint még napokkal a becsapódás előtt is lehetetlen lenne megjósolni, hogy a bolygó mely pontjaira zuhannak az űrállomás darabkái.

1991-ben a Szovjetunió húsztonnás Salyut 7 űrállomása csapódott be a Földbe, miután összeütközött egy másik húsztonnás űrhajóval, a Cosmos 1686-tal. Argentína felett törtek ripityára, a roncsok pedig Capitán Bermúdez városára hullottak.

1979-ben pedig a NASA óriási, 77 tonnás Skylap űrállomása ütközött a Földnek, akkor a nyugat-ausztráliai Perth környékén landoltak a törmelékek.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.