Tudomány

Húsvét körül zuhan ránk a Mennyei Palota – szó szerint

24.hu
24.hu

2018. 03. 07. 10:12

A legfrissebb számítások szerint 3-4 héten belül csapódik a Földbe a kínai űrállomás. Európát is elkaphatja.
Korábban a témában:

A Tienkung-1, azaz a Mennyei Palota névre keresztelt űrlabort Kína 2011-ben bocsátotta fel, több sikeres manővert is végrehajtott, míg 2016-ban megszakadt vele a kapcsolat. Ezután már csak idő kérdése volt, mikor zuhan vissza a földre a 8,5 tonnás monstrum. Pontosabban annak részei, az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

Az Európai Űrhivatal mérnökei most úgy számolják:

valamikor március 29. és április 9. között lép majd be bolygónk atmoszférájába.

A szerkezet nagy része elég majd a levegővel való súrlódás miatt, ám a maradék, akár száz kiló feletti darabok hatalmas kozmikus rakétaként csapódnak majd a földbe körülbelül 1000-1200 kilométer sugarú körben szétszóródva – írja a hvg.hu.

Azt még nem tudni pontosan hova érkezik, a szakértők egy óriási területet adtak meg lehetséges „helyszínként”, az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térséget. Hatalmas terület, magában foglalja az egész Egyesült Államokat, Afrikát, Dél-Amerikát, Dél-Európát, Ausztráliát és Dél-Ázsiát. Annak az esélye viszont, hogy a darabok egy városban pusztítsanak, netán egyetlen embert találjanak el, meglehetősen kicsi.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.