Tudomány

Húsvét körül zuhan ránk a Mennyei Palota – szó szerint

A legfrissebb számítások szerint 3-4 héten belül csapódik a Földbe a kínai űrállomás. Európát is elkaphatja.

A Tienkung-1, azaz a Mennyei Palota névre keresztelt űrlabort Kína 2011-ben bocsátotta fel, több sikeres manővert is végrehajtott, míg 2016-ban megszakadt vele a kapcsolat. Ezután már csak idő kérdése volt, mikor zuhan vissza a földre a 8,5 tonnás monstrum. Pontosabban annak részei, az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

Az Európai Űrhivatal mérnökei most úgy számolják:

valamikor március 29. és április 9. között lép majd be bolygónk atmoszférájába.

A szerkezet nagy része elég majd a levegővel való súrlódás miatt, ám a maradék, akár száz kiló feletti darabok hatalmas kozmikus rakétaként csapódnak majd a földbe körülbelül 1000-1200 kilométer sugarú körben szétszóródva – írja a hvg.hu.

Azt még nem tudni pontosan hova érkezik, a szakértők egy óriási területet adtak meg lehetséges „helyszínként”, az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térséget. Hatalmas terület, magában foglalja az egész Egyesült Államokat, Afrikát, Dél-Amerikát, Dél-Európát, Ausztráliát és Dél-Ázsiát. Annak az esélye viszont, hogy a darabok egy városban pusztítsanak, netán egyetlen embert találjanak el, meglehetősen kicsi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik