Tudomány

A kínai űrállomás irányítás nélkül száguld a Föld felé

A kalkulációk szerint 2017-ben ér be bolygónk légkörébe, ahol a remények szerint maradéktalanul megsemmisül.

Szakmai körökben hetek óta megy a találgatás arra vonatkozóan, hogy a 2011-ben fellőtt kínai űrállomás irányítás nélkül sodródik a világűrben, amit a projektet vezető mérnökök most végre megerősítettek. A Tienkung-1 jelenleg 370 km magasságban kering sértetlenül, a Xinhua hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a személyzet nélküli állomás 2017 végén lép majd be az atmoszférába.

A Tienkung-1, azaz „Mennyei Palota” elnevezésű, 8,5 tonnát nyomó, 10,4 méter hosszú szerkezet négy és fél éven át végezte a dolgát, ami így is 2,5 évvel hosszabb idő, amire eredetileg tervezték. A kínaiak szerint az állomás „teljes körűen elvégezte a neki szánt feladatokat”, így már nincs szükség rá, így csak idő kérdése, hogy mikor semmisül meg.

Tienkung_1_becsapodas

Ennek részleteivel kapcsolatban Wu Ping, a kínai űrügynökség egyik helyettes vezetője szerint nyilatkozott egyelőre nem túlságosan meggyőző módon. A szakember megjegyezte, hogy számításaik szerint a légkörbe lépés után az űrállomás szinte teljes egészében megsemmisül majd, és elenyésző a valószínűsége annak, hogy a légi forgalmat zavarja, vagy a földfelszínen bármilyen kárt okozzon.

Wu azt is hozzátette, hogy folyamatosan figyelik a Tienkung-1 pozícióját, és időben tájékoztatni fogják azt az államot, amely területén várható bármilyen törmelék, vagy roncs becsapódása.

A Harvardi Egyetem asztrofizikusa, Jonathan McDowell mindezt úgy értelmezi, hogy a kínaiak teljes mértékben, és nem tervezetten vesztették el az űrállomással való kapcsolatot, ami azt is jelenti, hogy lehetetlen bármiféle becslést, vagy jóslatot kiadni a légkörbe lépés idejével, helyével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik