Tudomány
Plastic bottle on sand beach. Pollution of the beach.

Már az óceánok mélyét is műanyaggal szennyezzük

24.hu
24.hu

2017. 11. 17. 15:11

Egy új kutatás szerint szennyező anyagaink a tenger legeldugottabb pontjaira, akár 11 kilométeres mélységbe is eljutnak.
Korábban a témában:

Az Alan Jamieson, a Newcastle-i Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Csendes-óceán árkainál élő állatokat elemezte – számol be a The Guardian. A szakértők arra jutottak, hogy az élőlények gyomrában olyan szálak találhatóak, melyek műanyagpalackokból válhattak le. Az eredmények igazolták a kutatók félelmeit.

Nem kérdéses, hogy a műanyagszennyezés olyan átható, hogy nem számít mennyire elszigetelt egy hely, nincs védve

– mondta Jamieson.

Az utóbbi hónapokban egyre több vizsgálat igazolja, hogy nagyon súlyos a Föld a műanyagszennyezettsége. Egy szeptemberben bemutatott tanulmány például rávilágított, hogy a csapvízben világszerte rengeteg apró részecske található.

Az emberiség az 1950-es évek óta 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő, ezen mennyiség jelentős része pedig később a természetben kötött ki.

Jamieson szerint az eredmények azt igazolják, hogy azonnali lépésre van szükség. Úgy tűnik, a világ óceánjaiban és tengereiben nem maradt olyan ökoszisztéma, melyet ne veszélyeztetne a törmelék. Mivel a csapat sok, egymástól igen távol fekvő mélytengeri területnél is azonosította a műanyagszálakat, úgy tűnik, hogy a jelenség globális probléma.

''Amphilochus manudens''
Szennyező anyagaink az óceán legmélyebb pontjait is elérik
Hiába van rejtve a szemünk elől ez a titokzatos világ, mérgező anyagaink így is veszélyeztetik.

A szakértők 7-11 kilométer mély csendes-óceáni árokból, többek közt a Mariana-árokból gyűjtöttek be rákokat. A vizsgált 90 példánynál 50-100 százalék között mozgott a műanyagbevitel.

A mélytengeri élőlények a fentről lehulló táplálékokat fogyasztják, ezek szennyezettségi szintje viszont sokszor rendkívül magas. Mivel az érintett régiókban kifejezetten kevés a táplálék, a helyi organizmusok nem válogatnak, gyakorlatilag bármint megesznek – akár a műanyagrészecskéket is.

A tengerekben és óceánokban jelenleg nagyjából 300 millió tonna műanyag található, a szennyezettség azonban évente mintegy 8 millió tonnával nő.

(Kiemelt kép: Ekaterina_Simonova/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.