Tudomány

A sarki fény új típusát fedezték fel

24.hu
24.hu

2018. 03. 19. 12:06

Az új fényjelenség első ránézésre a normál sarki fényre emlékeztet, de valójában több szempontból is eltér az aurora borealistól és az aurora australistól.
Korábban a témában:

Notanee Bourassa, a kanadai Reginában elő IT-szakértő 2016. július 25-én éjfél körül különös fényjelenségre lett figyelmes az égen. Bourassa korábban számtalanszor megörökítette már az északi fényt, a furcsa, lilás fényszalag azonban nem hasonlított az aurora borealisra. A férfi többször is lefotózta a jelenséget, mielőtt 20 perccel kialakulása után eltűnt volna.

NASA szerint 2015 és 2016 során a Bourassához hasonló amatőr kutatók, illetve az Aurorasaurus nevű projekt szakértői 30 alkalommal észleltek hasonló jelenséget.

Liz MacDonald, az Aurorasaurus vezetője úgy döntött, érdemes alaposabban is megvizsgálni a különös fényt. A szakértők a megfigyeléseket végző amatőr kutatókkal is konzultáltak, akik időközben Steve-nek nevezték el a jelenséget. A szakértők később a nevet megtartva mozaikszóvá alakították azt: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, azaz STEVE.

A STEVE-et a laikusokon kívül különböző földi műszerek, illetve műholdak is megörökítették, így viszonylag sok adat állt rendelkezésre a jelenségről. A csapat a vizsgálat eredményeit a Science Advances folyóiratban mutatta be.

Bár a STEVE a sarki fényhez hasonlóan a magnetoszféra és a Napból érkező töltött részecskék kölcsönhatása miatt alakul ki, MacDonald szerint a közelmúltban felfedezett jelenség nem egy átlagos sarki fény. A többi auróra ovális formájú, főként zöld, kék és vörös, és általában órákon át megfigyelhető.

A STEVE ezzel szemben hullámzó és sávszerű, lila és zöld színekben pompázik, és 20-60 perccel megjelenése után el is tűnik.

A jelenség ráadásul az északi fénytől valamivel délebbre, a déli fénytől pedig északabbra is látható.

A STEVE a kanadai Childs Lake felett (kép: NASA/Krista Trinder)

A műholdas adatok azt is felfedték, hogy a lilás sáv olyan gyorsan mozgó, rendkívül gyors részecskékből áll, melyeket együtt szubaurórai ionsodródásnak (SAID, azaz sub auroral ion drift) neveznek. A kutatók az 1970-es évek óta vizsgálják a SAID-ot, de eddig nem tudták, hogy a jelenségnek látható nyoma is van.

A STEVE felfedezése azért jelentős, mert a legtöbb sarki fénytől távolabb, a szubaurórai zónában alakul ki. Úgy tűnik, hogy a területen egy egyelőre ismeretlen kémiai folyamat zajlik, melynek hatására jelenik meg a lilás és zöldes fény.

A STEVE további érdekessége, hogy rendszerint a sarki fényekkel egy időben alakul ki. Ez azt jelenti, hogy kémiai vagy fizikai kapcsolat van a szubaurórai zóna és sarki fények területei között.

A tudósok azt tervezik, hogy a műholdas adatok, illetve az amatőr kutatók megfigyeléseinek segítségével tovább tanulmányozzák a különös fényjelenséget, hogy még jobban megérthessék annak természetét.

(Kiemelt kép: NASA/Megan Hoffman)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.