Tudomány

Újabb csillagközi aszteroidát találhattak a Naprendszerben

24.hu
24.hu

2018. 03. 07. 07:55

Tavaly októberben azonosították a Naprendszerben az első csillagközi objektumot, az Oumuamuát. Kutatók egy csoportja a közelmúltban bejelentette, hogy újabb csillagközi aszteroidára bukkanhattak.
Korábban a témában:

A csillagászok két olyan aszteroida felfedezését jelentették be, melyek hiperbolikus pályán mozognak – számol be az IFLScience. Az Oumuamuától eltérően mindkét objektum a Naprendszerben született, az egyik azonban idővel elszakadhat a Nap gravitációjától.

Az Oumuamua, amely minden jel szerint egy idegen rendszerből származik, tavaly októberi felfedezése óta tartja lázban a kutatókat. Mivel ez az első ismert csillagközi objektum a Naprendszerben, a szakértők már most meglehetősen sokat tanulmányozták.

Úgy tűnik, nem az idegenek építették a csillagközi objektumot
Az első vizsgálatok alapján az 'Oumuamua nem tűnik idegen szerkezetnek, a kutatók azonban újabb elemzéseket terveznek.

Tíz nappal az Oumuamua felfedezése után a csillagászok egy újabb aszteroidára lettek figyelmesek. Az objektum mozgása alapján úgy tűnt, hogy az égitest csak egyszer fogja megkerülni a Napot, majd örökre elhagyja a rendszert. Az A/2017 U7 jelöléssel ellátott égitest felfedezését csak a héten jelentették be.

Az eddigi adatok azt sugallják, hogy az aszteroida a Naprendszer peremén, az Oort-felhőben alakult ki. A Jupiter gravitációja később úgy hatott az A/2017 U7 pályájára, hogy az elég energiát kapott, hogy megszökhessen rendszerünkből.

Valamikor a távoli jövőben, több millió év múlva az égitest egy idegen csillaghoz érkezhet meg.

Az aszteroida jóval nagyobb a 400 méter széles Oumuamuánál, átmérője 13-59 kilométer. A számítások szerint az objektum 2019. szeptember 10-én jár majd a legközelebb a Naphoz, ezután pedig egyre távolabb fog kerülni.

A szakértők az A/2017 U7 felfedezése mellett az A/2018 C2 azonosítását is bejelentették. Ez az aszteroida is hiperbolikus pályán mozog, és az Oort-felhőből származik, de a becslések alapján sosem lesz képes kiszakadni a Naprendszerből.

A csillagászok több hiperbolikus pályával rendelkező üstököst is ismernek. Az ilyen típusú égitestek megtalálása jóval könnyebb, mint az aszteroidáké. Éppen ezért az A/2017 U7 és a A/2018 C2 megtalálása komoly eredmény. Tavaly október óta már három hiperbolikus pályájú aszteroidát is felfedeztek, ez pedig azt jelenti, hogy egyre kifinomultabbá válnak azok a módszerek, melyekkel azonosíthatjuk az ilyen égitesteket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.