Tudomány

Az élet alapköveit hordozhatja a Naprendszeren áthaladó csillagközi aszteroida

24.hu
24.hu

2017. 11. 21. 11:46

Szinte biztos, hogy a Naprendszeren túlról származik az 1I/2017 U1, vagy C/2017 U1, illetve egyszerűbben Oumuamua nevű űrobjektum. A hawaii Pan-STARRS kutatói üstökösnek hitték, amikor október 19-én felfedezték, de úgy egy héttel később rájöttek, hogy aszteroidáról van szó.

Az Oumuamua (hawaii nyelven felderítőt, futárt jelent) az első olyan, ember által megfigyelt aszteroida, amelyik a röppályája alapján, nem a naprendszerből származik. Bár a kutatók nem tudják a születése pontos helyét, az biztos, hogy a Lyra konstellációban található, Vega csillag irányából érkezett.

A hosszúkás aszteroida, ami leginkább egy szivarkához hasonlít, 400 méter hosszú. Nagyon sötét, a felszínére vetülő fény 96 százalékát elnyeli. Az színe vörös, ez pedig az élet alapköveinek számító, szénalapú, szerves molekulák védjegye.

A Naprendszerben csak átutazóban lévő Oumuamua több fontos kérdés megválaszolásában is segítheti a kutatókat. Így például annak az elméletnek az igazolásában, amelyik szerint egy aszteroida hozhatta az élet kialakulásához szükséges anyagokat a Földre, illetve annak megértésében, hogy az üstökösök és az aszteroidák az egész galaxisban úgy működnek-e, ahogy a Naprendszerben.

A kutatók nincsenek egyszerű helyzetben: a nagysebességű aszteroida mindössze tíz napig volt megfigyelhető közelségben, és nem is valószínű, hogy valaha visszatérne. A becslések szerint, átlagosan minden nap három csillagközi objektum lép be a naprendszerbe, és nagyjából tíz évükbe kerül, hogy átutazzanak rajta, vagyis nagyjából tízezren lehetnek jelen ugyanabban az időben.

A legtöbbjüket azonban gyakorlatilag lehetetlen megfigyelni, mert túl gyorsak, és halványak. Az Oumuamua pályáját módosíthatta valami, ezért volt lehetőség a tanulmányozására.

(via The Guadian)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.