Tudomány
Image of an asteroid.

Csillagközi objektumot találhattak a Naprendszerben

24.hu
24.hu

2017. 10. 27. 09:27

Azon üstökösök, melyeket a Földről mi is megfigyelhetünk, mind a Naprendszerből származnak - igaz, sok égitest igen távolról, a Neptunusz pályáján túlról érkezik. Egy új tanulmány szerint most végre találhattak egy idegen eredetű égitestet a Naprendszerben.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja a Pan-STARRS hawaii teleszkópjával egy különleges pályájú objektumot fedezett fel – számol be a Sky & Telescope. A jelek alapján az égitest nem a Naprendszerhez tartozik, hanem egy 25 fényévre fekvő csillagtól érkezett. Az új tanulmány szerint az érintett objektum egy üstökös.

Gareth Williams, a Csillagászati Egyesület Kisbolygó Központjának munkatársa úgy véli, amennyiben a későbbi vizsgálatok igazolják az égitest különös természetét, úgy az objektum lehet az első bizonyítottan csillagközi üstökös.

A C/2017 U1-nek elnevezett égitestet október 18-án azonosították. Az üstökös valamivel több mint egy hónappal korábban 37 600 000 kilométerre haladt el a Naptól. A kisebb üstökösök általában megsemmisülnek, amikor ilyen közel járnak a csillaghoz, az objektum azonban egyben maradt.

Ezt, valamint a C/2017 U1 látszólagos fényességét figyelembe véve a kutatók arra jutottak, hogy az égitest 160 méter átmérőjű.

Az üstökös valószínűleg olyan gyorsan haladt el csillagunk mellett, hogy nem volt ideje kellően felmelegedni.

Miután az C/2017 U1-et felfedezték, világszerte rengeteg szakértő kezdte el tanulmányozni az égitestet. Karen Meech, a Hawaii Egyetem kutatója a Very Large Telescope-ot használta az elemzéshez. A vizsgálat felfedte, hogy az objektum valójában nem egy üstökös, hanem egy aszteroida, nevét így ekkor A/2017 U1-re változtatták.

Az objektum különlegessége excentricitása, azaz a pályája lapultságát jellemző arányszáma. Az A/2017 U1 excentricitása 1,19, míg a másik potenciálisan idegen eredetű égitest, a C/1980 E1 excentricitása csupán 1,05.

A szakértők úgy vélik, hogy az új aszteroida a Lant csillagképből, egészen pontosan a 25 fényévre fekvő Vega csillagtól szökött el. A becslések alapján az A/2017 U1 300 000 év alatt érkezett meg a Naprendszerhez.

Az objektum jelenleg távolodik a Naptól, és könnyen elképzelhető, hogy sosem tér vissza. Mikor az A/2017 U1 belépett a rendszerbe, 26 kilométer per másodperces sebességgel haladt. Ha továbbra is ilyen gyorsan száguld, 10 millió év múlva 850 fényévre lesz.

(Kiemelt kép: Stocktrek Images/Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.