Tudomány

Belülről robbant szét az emberek feje

A természet kegyetlenül képes elbánni azokkal, akik nem tisztelik törvényeit – néhány példa, de csak erős idegzetűeknek.

A halál mindig borzasztó, de sokszor tud brutális is lenni, és most nem az emberi kegyetlenségről, annak számtalan öncélú, beteg megnyilvánulásáról van szó. Az IFLScience gyűjtéséből olyan haláleseteket elevenítünk fel, amelyeket a természet idézett elő. Az áldozatok jellemzően nem szenvedtek, de az ember háta borsódzik belegondolva, mi történt velük.

Szétrobbant fejek

A világtörténelem talán legközismertebb vulkánkitörését a Vezúv produkálta Kr.e. 79-ben: elpusztította az ókori Pompeiit, és eltörölte a föld színéről Herculaneumot. Utóbbi város léte is feledésbe merült, míg az elő-előbukkanó római kori leletek hatására a XVIII-XIX. században el nem kezdődött a tudatos feltárás. Ma a maradványokat látva szinte kézzel fogható a pánik és szenvedés, de hogy mi történt ott és akkor, azt a tudomány segít megfejteni.

A kitörés mintegy harminc kilométer magasságig emelkedett a forró, gázokból, kisebb nagyobb kövekből, vulkáni hamuból álló felhő, majd saját súlya alatt augusztus 25-én összeomlott és végigsöpörte a környéket: ez a piroklasztikus ár. A várost egy gyorsvonat sebességével tarolta le a ma 800 Celsius-fokosra becsült áradat, mindent megolvasztott vagy elsodort, menedékülésre esély sem volt.

Az emberi bőr azonnal megsült, az izmok a hő hatására görcsbe rándultak, a hősokk pillanatokon belül halált okozott. Aki valamilyen óriási szerencsével megúszta, azzal a mérges gázok végeztek, de ez most más lapra tartozik. Viszonylag kevés említés esik azonban arról, hogy a régészek számos összetört koponyájú maradványra leltek a környéken. Mi történt velük?

Az iszonyatos forróságtól felforrt az agyuk, és a belső nyomás szó szerint szétrobbantotta a fejüket.

Szétrobbant testek

A Byford Dolphin olajfúrótoronynál 1983 novemberének elején két búvár végzett a víz alatti szereléssel nagy mélységben, majd egy búvárharang segítségével a felszínre jöttek, hogy egy keszonkamrában eltöltsék az előírt időt, mialatt szervezetük hozzászokik a felszíni nyomáshoz. Itt már két másik búvár várakozott.

Csakhogy egy légmentesen zárt ajtó műszaki hiba miatt a kelleténél később csukódott be, ezért a belső, kilenc atmoszférás nyomás hirtelen egy atmoszférára csökkent. Ez úgynevezett dekompressziós robbanást idézett elő úgy a kamrában, mint a búvárok testében, ami ugye kilenc atmoszférás nyomáson volt.

Gyakorlatilag cafatokta szakadtak, maradványaikat nejlonzacskókban tudták átadni a temetésre.

Egy nap alatt feloldódott

A Yellowstone Nemzeti Park részben gejzírjeiről híres, amit a mélyben zajló vulkáni tevékenység generál. Ennek köszönhetően számos forró, rendkívül savas vagy lúgos víztest található a területen, a fürdés bennük szigorúan tilos, de jobb ha az ember a közelükbe sem megy.

Páran ennek ellenére időről-időre megpróbálkoznak vele, ilyenkor játszódnak le horrorfilmbe illő jelenetek. A közelmúltban egy ember a Norris-gejzír medencéjébe esett, és pontosan még azt sem lehet megmondani, mi okozta a halálát. A szinte forrásban lévő savas víz valószínűleg teljes testfelületén azonnali másod- vagy harmadfokú égési sérüléseket okozott, leégette, felemésztette bőrét, majd haladt befelé.

Feltehetően nagyon hamar életét vesztette, és mivel idegvégződései is megsemmisültek már az elején, a pokoli fájdalom sem lehetett hosszú.

A test – a csontokat is beleértve – kevesebb mint egy nap alatt feloldódott, eltűnt.

(Kiemelt kép: Leemage)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik