Tudomány

Maszturbáló férfit ölt meg a Vezúv

Gonosz az internet népe, Pompeii Masturbatornak nevezi az élve megfőtt embert.

Vírusként terjed egy fotó a neten, amin a Vezúv Kr.e. 79-es kitörésének egyik áldozata látszik igen “egyértelmű” testhelyzetben. A képet Massimo Ossana professzor töltötte fel a Pompeii Régészeti Park Instagram-oldalára június elején, ahonnan futótűzként hódította meg a közösségi oldalakat. Twitteren több mint húszezerszer osztották újra, de a Reddit és 4chan oldalát is meghódította a kép.

Mindenki viccelődik rajta, el is nevezték Pompeii Masturbatornak.

Twitter

A vulkán áldozatai nem egyik pillanatról a másikra haltak meg, hogy belemerevedtek volna utolsó mozdulatukba. Az pedig teljesen kizárt, hogy valaki azokban a pokoli percekben önkielégítésbe kezdett volna, a régészek szerint az egész nem több, mint rossz vicc.

Elpárologtak, megfőttek

Augusztus 23. volt a Krisztus előtti 79. évben, amikor a Vezúv kürtője füstölni kezdett, az cselekedett helyesen, aki már ekkor menekülőre fogta – a többség maradt. Másnap 13 óra körül hatalmas robbanás vetette szét a hegyet, az újonnan nyílt kürtőből óriási mennyiségű gáz süvített elő.

Harmadnap, augusztus 25-én a vulkánkitöréssel hatalmas mennyiségű forró gáz és törmelék emelkedett a magasba, mint egy pokoli oszlop. Ez egy idő után saját súlya alatt összeomlott, és tüzes árként zúdult a környékre. Ez a piroklasztikus ár, amelynek hőmérséklete több száz fok, sebessége pedig a 700 km/órát is elérheti. A Vezúv esetében a felhő mintegy 30 kilométeres magasságra tört, hőmérsékletét a kitöréskor 800 Celsius-fokosra teszik.

Herculaneumot körülbelül 500 fokos gáz- és porfelhő söpörte el a föld színéről, az emberi testek gyakorlatilag elpárologtak. Pompeihez érve “már csak” 240-400 fokos lehetett, a város lakói így is élve megfőttek.

Halála után hajlott oda a keze

A mérges gázok és a hősokk gyorsan végzett az emberekkel, haláluk után pedig az elképesztő forróság meghajlította végtagjaikat. Szörnyű példa, de mikor az ember egy szelet húst süt. Ezért találhatók a legtöbb áldozat végtagjai furcsa, meghajlott helyzetben.

Ez történhetett a “maszturbáló emberrel” is: jól láthatóan a keze tényleg olyan pózban áll, de egészen biztosan halála után, a hő következtében hajlott oda.

(Kiemelt kép: AFP/Ann Ronan Picture Library)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik