Tudomány

Tényleg a klímaváltozás miatt éheznek a jegesmedvék

Egy új tanulmány igazolja, hogy az éghajlatváltozás súlyos hatással van az Északi-sarkvidék ikonikus ragadozójára. A tengeri jég olvadása ugyanis megnehezíti az állatok számára a táplálékszerzést.

Az egész világsajtót körbejárta decemberben az a felvétel, melyen egy haldokló jegesmedve látható. A videót készítő Paul Nicklen és Cristina Mittermeier a klímaváltozás igazi arcának nevezték a jelenetet. A felvételt azonban később sok kritika érte, ugyanis valószínűsíthető, hogy a videón feltűnő állat szenvedését valójában valamilyen betegség okozta.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői viszont azt állítják, hogy a jegesmedvék valóban a globális felmelegedés miatt éheznek.

Anthony Pagano, a U.S. Geological Survey munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk felfedte, hogy a ragadozók teljes egészében a fókáktól függnek.

A jegesmedvék egyedi módszerrel vadásznak. Hogy minimalizálják energiafogyasztásukat, képesek órákat várni a jégtáblákon a fókák légzőlékeinél. Amikor a préda felúszik a felszínre, a türelmes ragadozó lecsap.

Az éghajlatváltozás az Északi-sarkot melegíti a leginkább, ennek hatására pedig egyre kevesebb tengeri jég található a régióban. Tavaly tavasszal a jég olvadása korábban indult meg, formálódása ősszel viszont késett. Emiatt sok jegesmedve nagyobb távolságokat kényszerült megtenni, hogy elérje a jéggel borított térségeket. Egyes példányok sokáig fel sem kerekedtek, hanem az emberek által lakott területek közelében maradtak.

Nem képesek alkalmazkodni

Pagano csapata kilenc nőstény vizsgált, melyeket 2017 áprilisában fogtak be a Beaufort-tengernél. Az állatokra olyan nyomkövetőket helyeztek, melyekhez kamerák is tartoznak. Emellett vér- és vizeletmintákat is begyűjtöttek a példányoktól.

A nőstényeket 8-11 napon belül ismét befogták. Az adatok azt mutatták, hogy a jegesmedvék az érintett időszak 35 százalékában aktívak voltak, naponta 12 325 kalóriát égettek el. Ez megközelítőleg 60 százalékkal magasabb a korábbi becsléseknél.

A kamerák azt is felfedték, hogy a vizsgált időszakban négy példány egyetlen fókát sem tudott elkapni.

Ezek az egyedek testtömegük több mint 10 százalékát vesztették el, hiszen a ragadozók szinte teljes egészében a fókákra támaszkodnak.

A jegesmedvék egyik fő tápláléka, a szakállas fóka (kép: Thinkstock)

Bár az állatok képesek nagy távolságokat úszva vagy gyalog megtenni, a mozgással rengeteg energiát használnak fel. Így ha nem tudják időben fókahússal pótolni a veszteségeiket, hamar legyengülnek.

A jegesmedvék egyedszáma az utóbbi időkben jelentősen csökkent, ezért sebezhetőként szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Amennyiben tovább zsugorodik a tengeri jégtakaró, a faj még nagyobb veszélybe kerülhet.

(Via: National Geographic, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik