Tudomány
Beautiful polar bear standing on the edge of an ice floe, looking at his mirror image in the sea.

Tényleg a klímaváltozás miatt éheznek a jegesmedvék

24.hu
24.hu

2018. 02. 02. 13:18

Egy új tanulmány igazolja, hogy az éghajlatváltozás súlyos hatással van az Északi-sarkvidék ikonikus ragadozójára. A tengeri jég olvadása ugyanis megnehezíti az állatok számára a táplálékszerzést.
Korábban a témában:

Az egész világsajtót körbejárta decemberben az a felvétel, melyen egy haldokló jegesmedve látható. A videót készítő Paul Nicklen és Cristina Mittermeier a klímaváltozás igazi arcának nevezték a jelenetet. A felvételt azonban később sok kritika érte, ugyanis valószínűsíthető, hogy a videón feltűnő állat szenvedését valójában valamilyen betegség okozta.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői viszont azt állítják, hogy a jegesmedvék valóban a globális felmelegedés miatt éheznek.

Anthony Pagano, a U.S. Geological Survey munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk felfedte, hogy a ragadozók teljes egészében a fókáktól függnek.

A jegesmedvék egyedi módszerrel vadásznak. Hogy minimalizálják energiafogyasztásukat, képesek órákat várni a jégtáblákon a fókák légzőlékeinél. Amikor a préda felúszik a felszínre, a türelmes ragadozó lecsap.

Az éghajlatváltozás az Északi-sarkot melegíti a leginkább, ennek hatására pedig egyre kevesebb tengeri jég található a régióban. Tavaly tavasszal a jég olvadása korábban indult meg, formálódása ősszel viszont késett. Emiatt sok jegesmedve nagyobb távolságokat kényszerült megtenni, hogy elérje a jéggel borított térségeket. Egyes példányok sokáig fel sem kerekedtek, hanem az emberek által lakott területek közelében maradtak.

Nem képesek alkalmazkodni

Pagano csapata kilenc nőstény vizsgált, melyeket 2017 áprilisában fogtak be a Beaufort-tengernél. Az állatokra olyan nyomkövetőket helyeztek, melyekhez kamerák is tartoznak. Emellett vér- és vizeletmintákat is begyűjtöttek a példányoktól.

A nőstényeket 8-11 napon belül ismét befogták. Az adatok azt mutatták, hogy a jegesmedvék az érintett időszak 35 százalékában aktívak voltak, naponta 12 325 kalóriát égettek el. Ez megközelítőleg 60 százalékkal magasabb a korábbi becsléseknél.

A kamerák azt is felfedték, hogy a vizsgált időszakban négy példány egyetlen fókát sem tudott elkapni.

Ezek az egyedek testtömegük több mint 10 százalékát vesztették el, hiszen a ragadozók szinte teljes egészében a fókákra támaszkodnak.

A jegesmedvék egyik fő tápláléka, a szakállas fóka (kép: Thinkstock)

Bár az állatok képesek nagy távolságokat úszva vagy gyalog megtenni, a mozgással rengeteg energiát használnak fel. Így ha nem tudják időben fókahússal pótolni a veszteségeiket, hamar legyengülnek.

A jegesmedvék egyedszáma az utóbbi időkben jelentősen csökkent, ezért sebezhetőként szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Amennyiben tovább zsugorodik a tengeri jégtakaró, a faj még nagyobb veszélybe kerülhet.

(Via: National Geographic, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.