Tudomány

Tovább melegedett a Föld, tavaly megdőlt egy rekord

A tavalyi évben a földfelszín átlagos hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál – közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO). Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentéséből kiderül: a globális átlaghőmérséklet 0,84 Celsius-fokkal haladta meg a XX. század átlagát.

Az 1,1 Celsius-fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás

– fogalmazott a WMO.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015. évivel. 2016-ban és 2015-ben azonban világszerte éreztette hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség,

így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt. A 18 legmelegebb év közül 17 a XXI. században volt a feljegyzések kezdete óta.

Az elmúlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették a szakemberek az Egyesült államok és a karib-tengeri térség által elszenvedett pusztító hurrikánszezont, a legkisebb tengeri jégkiterjedést az Északi-sark térségében a tél közepén és a korallzátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.

(Kiemelt kép: ORLANDO SIERRA / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik