Tudomány
Large planetoid in empty space

Éppen csak felfedeztük, már el is száguldott mellettünk a házméretű aszteroida

24.hu
24.hu

2017. 12. 29. 09:33

Meglehetősen közel haladt el egy házméretű aszteroida csütörtök délután. Az objektum, a 2017 YZ4 a becslések alapján 7-15 méteres lehet - tehát valamivel kisebb, mint a cseljabinszki meteor.
Korábban a témában:

A 2017 YZ4-et nem sokkal elhaladása előtt, december 25-én fedezték fel – számol be az IFLScience. Az égitest a földközeli kisbolygók Apollo családjába tartozik. Ezen csoportban olyan aszteroidák vannak, melyeknek pályája szélesebb a Földénél, és közelebb repülnek a Naphoz, mint bolygónk.

Az aszteroida magyar idő szerint csütörtök délután járt a legközelebb a Földhöz. Ekkor mintegy 224 396 kilométer választotta el bolygónk felszínétől. Bár ez biztonságos távolságnak mondható, nem tehettünk volna sokat az objektum ellen, ha egyenesen felénk tartott volna.

A NASA szerint a 2017 WA14 idén november 21-i érkezése óta a 2017 YZ4 volt a legközelebb elhaladó kisbolygó.

2017-ben összesen 51 objektum járt a Föld-Hold távolságon belül.

Egyet, a 2012 TC4-et leszámítva mindegyik égitestet nem sokkal érkezésük előtt fedezték fel.

A 2012 TC4-et a NASA és más űrügynökségek részletesebben is elemezték. A szakértők az aszteroida segítségével teszt elé tudták állítani a kisbolygóészlelő rendszert, a Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózatot.

A 2017 YZ4 ugyan nem váltana ki kataklizmát a Földön, így is komoly károkat okozhatna. A 2013-as cseljabinszki meteoresemény miatt, melyet egy nem sokkal nagyobb objektum idézett elő, 1200-an sebesültek meg. A NASA és az Európai Űrügynökség éppen ezért tartja fontosnak a földközeli objektumok vizsgálatát.

A szakértők becslései alapján nagyjából 1 millió Földet fenyegető, 30 méternél nagyobb aszteroida keringhet bolygónk körül, igaz, ezeknek csupán a töredékét azonosították eddig. A 100 méternél nagyobb kisbolygók közül pedig csak minden negyediket ismerünk.

Bár a technológiánk egyre fejlődik, és az földközeli objektumokat figyelő rendszerek is egyre megbízhatóbbak, egyelőre nem sokat tehetünk a veszélyes égitestekkel szemben.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.