Tudomány

Trump új környezetvédelmi jelöltje szerint a szén-dioxid nem szennyező

Donald Trump múlt hét csütörtökön Kathleen Hartnett White-ot jelölte a Fehér Ház Környezetminőségi Tanácsának élére. A hivatal feladata a környezetvédelmi fejlesztések támogatása.

Trump nem először bizonyította, hogy vannak fenntartásai a klímaváltozás elméletével kapcsolatban. Az új jelölt az amerikai elnökhöz hasonlóan a szkeptikusok közé tartozik – számol be a Business Insider.

Tavaly ősszel Kathleen Hartnett White egy, a Washington Post-nak adott interjúban azt mondta, a szén-dioxidnak nincs olyan tulajdonsága, amely káros lenne az egészségre.

Nem ez volt az egyetlen furcsaság, melyet az új jelölt kijelentett. Hartnett White 2015-ben, a Texasi Környezetminőségi Bizottság elnökeként egy olyan cikket publikáltatott, melyben azt írta, azok az iparosodott nemzetek, melyek a fosszilis tüzelőanyagok használatától függnek, nem növelték a környezet pusztulásának mértékét.

Egy tavalyi cikkben azt is megfogalmazta, hogy a szén-dioxid nem a felmelegedés okozója, hanem tünete lehet.

Hartnett White úgy véli, hogy az éghajlatváltozás valódi kiváltóját nem is a Földön kell keresni. Elmélete szerint a valódi probléma a Nap lehet, amely a klímában található energia 99 százalékának forrása.

Nem ez volt az első alkalom, amikor Trump olyan személyt jelölt egy környezetvédelmi tisztség betöltésére, aki nem hitt a globális felmelegedésben. A Környezetvédelmi Hivatal feje, Scott Pruitt, nyíltan klímaváltozás-tagadó, és az olajlobbi embere. A 2016-ban kinevezett Pruitt mellett egyébként a másik jelölt épp Hartnett White volt.

Trump 2012-ben maga is kijelentette, hogy hazugságnak tekinti a felmelegedést. Ezt később az Obama-kormányzat Tiszta Energia Tervének eltörlésével és a párizsi klímaegyezményből való kilépéssel is bizonyította.

(Kiemelt kép: Gudella/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik