Tudomány

Hatalmas lyukat azonosítottak az Antarktisz jégpáncélján

Az 1970-es évek óta nem figyeltek meg ekkora jégmentes felületet a Weddell-tenger jégpáncélján. A szakértők egyelőre nem tudják, mi okozta az óriási terület kialakulását.

A jégpáncélon felfedezett nyílás nagyjából akkora, mint Csehország. A lyuk szeptember 25-én 60 000 négyzetkilométeres volt, területe azonban egyre növekedett, míg végül a 80 000 négyzetkilométeres kiterjedést is elérte – számol be az IFLScience.

A jéggel határolt nyílt vízfelületeket polynyának nevezik. A közelmúltban azonosított nyílás a legnagyobb, melyet az 1970-es évek óta a Weddell-tengeren felfedeztek – az akkori polynya ötször nagyobb volt a mostaninál. Az új régióra a Princeton Egyetem csoportja, a SOCCOM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling) bukkant rá.

A polynya létrejöttének oka egyelőre nem ismert.

A jégmentes terület kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat, akár természetes folyamatok is.

A térségben kifejezetten nehéz helyszíni munkát végezni, a szakértők azonban bíznak benne, hogy robotizált tengeralattjárókkal feltérképezhetik a régiót.

Forrás: NASAWorldview/GCOM-W1/AMSR2/Suomi NPP/VIIRS

Kent Moore, a Torontói Egyetem légkörkutatója a Motherboardnak azt mondta, a felület több ezer kilométerre fekszik a jégpáncél peremétől, így a műholdas felvételek nélkül nem találhatták volna meg. A szakértő hozzátette, a polynya olyan, mintha valaki lyukat ütött volna a jégbe.

Az egyik robotizált szerkezet már be is úszott a jégmentes területre, az eszköz adatainak feldolgozása jelenleg is zajlik. A vizsgálat remélhetőleg megválaszolja, hogy miért jött lére a polynya, az elemzés pedig talán a 40 évvel ezelőtti jelenségre is magyarázatot ad.

A legnagyobb kérdés most az, hogy a klímaváltozásnak mekkora szerepe volt a régió kialakulásában. A tudósok nem számítottak arra, hogy a polynya ismét megjelenik a Weddell-tengeren, de immár két év alatt kétszer is feltűnt. Nem lehetetlen, hogy a terület létrejöttéhez a Déli-óceán klimatikus átalakulása is hozzájárult.

A kutatók úgy gondolják, hogy a vízfelület továbbra is folytatni fogja a hőkibocsátást, egészen addig, amíg a tavaszi légmozgások meg nem állítják. A szakértők ekkor részletesebben is elemzik majd a polynyát.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Apcbg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik