Tudomány

Kigolyózná a szupervulkánokat a NASA

Ezek a tűzhányók képesek lennének elpusztítani az emberi civilizációt, a NASA ártalmatlanítaná és munkára fogná őket.

A Földön összesen 20 szupervulkán ismert, amely kifejezést ugyan a média alkotta, de mégis van létjogosultsága. A vulkanológusok a nyolc fokozatú Vulkáni Explozivitási Indexszel (VEI) jelölik a tűzhányók kitörésének erejét.

A szupervulkán a VEI8, ami a definíció szerint ezer, vagy annál több köbkilométer magmát, vulkáni hamut lövell ki magából. Az összehasonlítás kedvéért, a Balaton vizének térfogata durván két köbkilométer.

Sötétbe borulna a bolygó

De egy ilyen kitörésnél nem is az olvadt kőzet okozná a legnagyobb tragédiát, hanem a légkörbe kerülő vulkáni hamu. Ez Szétterülve a bolygó felett évekre képes lehet elzárni a napfény útját az élővilág jelentős részének és az emberi civilizáció ma ismert formájának pusztulását okozná.

Kutatások azt igazolták, hogy egy szuper vulkán kitörésére sokkal nagyobb az esély, mint hogy belénk csapódik egy aszteroida. A NASA 2011-ben adta ki hivatalos becslését, amely szerint átlag 100 ezer – egymillió évenként tör ki egy-egy szupervulkán a Földön – emlékeztet a tisztajovo.hu.

Kihűtenék a tűzhányót

Az egyik legismertebb szupervulkán a Yellowstone nemzeti Parkban található, 2013-as mérések szerint óriási: magassága 2-15, hossza 90, szélessége pedig 30 kilométer, a becslések szerint jelenleg 200-600 köbkilométernyi olvadt kőzetet tartalmaz. Körülbelül 640 ezer éve tört ki utoljára, füstbe borítva Észak-Amerikát és megváltoztatva az egész Föld éghajlatát.

A vulkán az általa egy év alatt termelt hő 60-70 százalékát engedi ki az atmoszférába, hosszú távon a gondokat a maradék 30-40 százalék okozhatja. A NASA javaslata szerint elég lenne a vulkán hőmérsékletét 35 százalékkal csökkenteni, hogy elkerülhessük a katasztrófát.

Ehhez 10 kilométer mélyen fúrnának a vulkán belsejébe, és magas nyomással vizet pumpálnának annak magmakamrájába – a mozgó hideg víz kellőképpen lehűthetné a vulkánt, hogy elkerüljék a kitörést. A visszajövő víz közel 350 Celsius fokos lenne, amivel geotermikus erőművet is lehetne működtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik