Tudomány

Titokzatos maja király sírjára bukkantak Guatemalában

24.hu
24.hu

2017. 09. 19. 07:30

Új uralkodói sírt fedeztek fel egy ősi guatemalai maja lelőhelynél. A szakemberek a nyughelyen egy vörösre festett jáde álarcot és csontokat is azonosítottak.
Korábban a témában:

Az Észak-Guatemala területén fekvő El Perút csak az 1960-as években fedezték fel, pedig a városban számtalan látványos piramis, palota, tér és ház található. A romokra kőolaj után kutató munkások bukkantak rá.

A település a klasszikus maja kor alatt, időszámítás szerint 200-800 között volt lakott. El Perú viszonylag közel helyezkedett el két rivális városhoz is, Tikalhoz és Calakmulhoz, ennek ellenére sokáig a térség meghatározó települése maradt. El Perú uralkodói egykor ellenőrzésük alatt tartották azt a fontos kereskedelmi utat, amely a San Pedro folyó mentén futott.

Egy amerikai és guatemalai régészekből álló csapat 2003 óta dolgozik a helyszínen. Feltárásuk során már több királyi és királynéi sírt is azonosítottak.

Múlt nyáron a szakértők a városi palota fellegvára alatt folytattak ásatásokat, amikor az eddigi legősibb uralkodói nyughelyre bukkantak.

A sír körül talált agyagedények alapján a nyughely időszámítás szerint 300-350 között épült.

David Freidel, a St. Luis-i Washington Egyetem antropológusa úgy véli, hogy a mélyben elhelyezkedő királyi sír szentté tehette a Wak-dinasztia palotáját. A szakértő szerint ez sokban emlékeztet az angolszász királyok temetkezési szokásaira, akiket évszázadokon át a mai westminsteri apátság területén helyeztek nyugalomra.

Freidel és kollégái azért hiszik úgy, hogy a nyáron azonosított sír egy uralkodóhoz tartozott, mert a vörösre festett jáde maszk a halottat a maja kukoricaistenként ábrázolja. A sírban agyagedényeket, kagylókat és faragott krokodilos medálokat is felfedeztek.

A jelek alapján a nyughelyet valamikor 600 körül felnyitották, talán azért, hogy a későbbi generációk cinóber segítségével ismét befesthessék a királyi csontokat.

A sírban nem találtak feliratokat, így az érintett uralkodó kiléte egyelőre nem ismert. A kutatók arra gyanakodnak, hogy a maradványok Te’ Chan Ahk-hoz, a Wak-dinasztia korai, 4. századi királyához tartoztak.

Egy japán régészcsapat a közelmúltban egy másik guatemalai maja lelőhelynél, El Ceibalnál is érdekes leleteket azonosított. A szakértők a romvárosnál furcsa, gyermekáldozat-bemutatással járó rítus nyomát fedezték fel.

(Live Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.