Tudomány

Bizarr szertartás nyomára bukkantak egy ősi maja lelőhelynél

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 14:20

A maják civilizációja modern szemmel egyszerre volt meglepően fejlett és barbár. Régészek egy csoportja a közelmúltban a mai Guatemala területén fekvő El Ceibalnál folytatott ásatásokat. A vizsgálat során egy különös, gyermekáldozat-bemutatáshoz kapcsolódó szertartás nyomára bukkantak.
Korábban a témában:

A szakértők augusztus végén, a Journal of Field Archaeology folyóiratban számoltak be eredményeikről. A japán Ibaraki Egyetem munkatársai a guatemalai helyszínen obszidiándarabokat fedeztek fel az isteneknek feláldozott gyermek csontjai mellett. A vulkáni üvegként is ismert kőzet igen kemény és törékeny, emiatt gyakran készítettek belőle vágóeszközöket, például fegyvereket.

A maja várost, El Ceibalt, az 1960-as években tárták fel először. A település nagyjából 2000 éven át volt lakott, és manapság ez az egyik legnagyobb lelőhely Guatemala Petexbatun nevű alföldi térségében. A város romjai közt napjainkban a terek, a piramisok, a faragott műemlékek és az előkelők lakóházainak maradványai is megtalálhatóak.

A japán szakértők négy sírt elemeztek, melyek a középső preklasszikus kor végén készültek, időszámítás előtt 950 körül. A nyughelyekben összesen 42 obszidiántárgyat azonosítottak. Az egyik sírban öt gyermek csontvázára bukkantak, a leletek közül három egyévesnél fiatalabb csecsemőkhöz tartozott. A testeket kereszt alakban helyezték el.

A nyughelyen öt obszidiándarabot is felfedeztek, melyek közül az egyik a kereszt közepén feküdt.

A szakértők szerint az elrendezés egy, a kozmosszal kapcsolatos rituáléra utal.

Egy másik sírban két másik gyermek maradványait azonosították, a csontok mellett egy obszidiándarabot, jádeköveket és gyöngyöket is találtak.

A kutatók El Ceibalról és környékéről eddig megközelítőleg 12000 obszidiántárgyat gyűjtöttek be. Bár a kőzetet rengeteget használták a térségben, mégis igen értékes anyagnak számított, hiszen a lelőhelye, a vulkáni felföldek viszonylag messze találhatóak az érintett régiótól.

Az új tanulmány szerzői úgy vélik, eredményeik azt mutatják, hogy az obszidián fontos szerepet töltött be az ősi maja kultúrában. A kőzetet feltehetőleg természetfelettinek hitt célokra használták.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.