Tudomány

A nulla legősibb használatára bukkantak egy indiai kéziratban

24.hu
24.hu

2017. 09. 18. 09:49

A nulla számként való használata hatalmas forradalom volt a matematika történetében. A kutatók régóta tudják, hogy az ötlet Indiából származik, a pontos eredete azonban kérdéses.
Korábban a témában:

Az Oxfordi Egyetem munkatársai most felfedezték a legősibb nullás számjegyet egy 3. századi dokumentumon. A Bakhsál kéziratot 1902 óta őrzik az Oxfordi Egyetem Bodleian könyvtárában. A forrást egy földműves találta meg 1881-ben a mai Pakisztán területén fekvő falu, Bakhsálí közelében. A 70 nyírfakéregből álló lelet több száz zérót tartalmaz pontok formájában.

Ezek a pöttyök nem a mai értelemben vett nullát jelképezik. Mielőtt a nullát számként használták volna, a nagyobb számokban alkalmazták helykitöltő jegyként. Hasonló módszert más ősi kultúráknál is fel lehet fedezni: a maják például a kagylóhéj szimbólumát, a babilóniaiak pedig a kettős éket használták az üres helyek kitöltésére.

Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint a Bakhsál kézirat helykitöltő zérói így is igen érdekesek, hiszen ezek a magjai annak a több száz évvel később megjelent elképzelésnek, mely szerint a nulla is egy szám.

A nulla számként való használata a matematika egyik legnagyobb forradalma volt.

Az abszolút semlegességet jelentő érték nyitotta meg az utat többek közt az algebra, és hosszú távon a számítástechnika előtt is. A legkorábbi ismert dokumentum, melyben a zérót számként használják, a 628-ban létrejött Brahmasphutasiddhanta, melyet egy indiai csillagász írt.

A szakértők korábban próbálkoztak már a Bakhsál kézirat datálásával a stílusának és nyelvének elemzésével. Egy újabb, japán kutatók által vezetett vizsgálat végén például arra jutottak, hogy a forrás a 8-12. század között készült.

Az oxfordi szakértők most szénizotópos kormeghatározási módszert alkalmaztak. Az analízis valami igen különöset fedett fel: az irat valójában több szövegből épül fel.

Az elemzés szerint a forrás egyes részei más-más korban születtek. A legősibb szakasz 224-383 között keletkezett, míg a másik kettő 680-779, illetve 885-993 között.

Camillo Formigatti, a Bodleian könyvtár munkatársa és a csapat tagja szerint elképzelhető, hogy az irat több szöveget is tartalmaz.

További kutatásra lesz szükség, hogy jobban megértsük, miből áll a kézirat

– mondta a kutató.

(Live Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.