Tudomány

A nulla legősibb használatára bukkantak egy indiai kéziratban

24.hu
24.hu

2017. 09. 18. 09:49

A nulla számként való használata hatalmas forradalom volt a matematika történetében. A kutatók régóta tudják, hogy az ötlet Indiából származik, a pontos eredete azonban kérdéses.
Korábban a témában:

Az Oxfordi Egyetem munkatársai most felfedezték a legősibb nullás számjegyet egy 3. századi dokumentumon. A Bakhsál kéziratot 1902 óta őrzik az Oxfordi Egyetem Bodleian könyvtárában. A forrást egy földműves találta meg 1881-ben a mai Pakisztán területén fekvő falu, Bakhsálí közelében. A 70 nyírfakéregből álló lelet több száz zérót tartalmaz pontok formájában.

Ezek a pöttyök nem a mai értelemben vett nullát jelképezik. Mielőtt a nullát számként használták volna, a nagyobb számokban alkalmazták helykitöltő jegyként. Hasonló módszert más ősi kultúráknál is fel lehet fedezni: a maják például a kagylóhéj szimbólumát, a babilóniaiak pedig a kettős éket használták az üres helyek kitöltésére.

Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint a Bakhsál kézirat helykitöltő zérói így is igen érdekesek, hiszen ezek a magjai annak a több száz évvel később megjelent elképzelésnek, mely szerint a nulla is egy szám.

A nulla számként való használata a matematika egyik legnagyobb forradalma volt.

Az abszolút semlegességet jelentő érték nyitotta meg az utat többek közt az algebra, és hosszú távon a számítástechnika előtt is. A legkorábbi ismert dokumentum, melyben a zérót számként használják, a 628-ban létrejött Brahmasphutasiddhanta, melyet egy indiai csillagász írt.

A szakértők korábban próbálkoztak már a Bakhsál kézirat datálásával a stílusának és nyelvének elemzésével. Egy újabb, japán kutatók által vezetett vizsgálat végén például arra jutottak, hogy a forrás a 8-12. század között készült.

Az oxfordi szakértők most szénizotópos kormeghatározási módszert alkalmaztak. Az analízis valami igen különöset fedett fel: az irat valójában több szövegből épül fel.

Az elemzés szerint a forrás egyes részei más-más korban születtek. A legősibb szakasz 224-383 között keletkezett, míg a másik kettő 680-779, illetve 885-993 között.

Camillo Formigatti, a Bodleian könyvtár munkatársa és a csapat tagja szerint elképzelhető, hogy az irat több szöveget is tartalmaz.

További kutatásra lesz szükség, hogy jobban megértsük, miből áll a kézirat

– mondta a kutató.

(Live Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.