Tudomány

Olyan kamerát csináltak, ami átlát az emberi testen

Egyetlen kósza fotont is képes érzékelni az az orvosi kamera, amelyet az Edinburghi Egyetem és a Heriot-Watt Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy tüdőbetegségeket kutató projektjük során. Az első tesztek szerint az eszköz  akár 20 centi szöveten keresztül is megtalálhatja a fényforrást.

Az endoszkópos vizsgálatok eddig elég költségesek voltak, az emberi testbe bekerülő, néha ugyanis nem árt ellenőrizni, merre jár a világító miniatűr kamera, ezt azonban csak olyan drága eszközökkel lehetett megoldani, mint például a röntgen.

Az Edinburghi és a Heriot-Watt Egyetem kutatói most megoldást találhattak a problémára: kamerájuk, amelyet ráadásul a betegágynál lehet használni, akár 20 centiméternyi szövet alól képes érzékelni az endoszkóp fényét. Ezzel gyakorlatilag átlát az emberi testen, ráadásul jóval olcsóbbá teszi az ehhez hasonló orvosi beavatkozásokat.

Fotó: Heriot-Watt Egyetem

Világítunk a testedben, csak nem tudjuk, hogy hol

Endoszkópiát általában az üreges belső szervek és testüregek vizsgálatára alkalmaznak. A beavatkozás során vagy természetes testnyíláson keresztül, vagy apró, mesterséges vágáson át egy endoszkópot juttatnak a beteg testébe, amely a végére erősített apró kamera segítségével nyomon követi, mi történik a szervezetben.

Endoszkópiát műtét közben is szoktak alkalmazni, ekkor még fontosabb, hogy precízen a megfelelő helyre juttassák a szerkezetet. Csakhogy eddig az endoszkóp monitorozására olyan költséges és a beteg mozgatásával járó eljárásokra volt szükség, mint amilyen például a röntgen.

A Proteus Interdiszciplináris Kutatási Együttműködés során kifejlesztett kamera most ezt a problémát oldja meg: a testen belüli fényforrásokat, így az endoszkóp végén világító lámpát is érzékeli, méghozzá elképesztő pontossággal.

A kamera tartalmaz egy szilíciumchipet, amelyen több ezer fotondetektort helyeztek el, ez az oka annak, hogy akár egy darab kósza fotont is képes érzékelni az emberi testen belül. Az endoszkóp által kibocsájtott fotonok ugyan képesek maguktól is áthatolni a szöveten, de gyakran szétszóródnak vagy lepattannak valahonnan, ami nagyon megnehezíti a pontos megfigyelést.

A most kifejlesztett kamera azonban nemcsak a fény valós irányát tudja megállapítani, hanem azt is, hogy mennyi időbe telt a fotonnak az endoszkóp végétől a kameráig vándorolnia, így biztos, hogy valós idejű helyzetjelentést tud adni.

20 centi szöveten keresztül is belénk lát

A lehetőség, hogy láthassuk egy eszköz pontos helyét az emberi testben, döntő fontosságú, mivel egyre több minimálisan invazív megközelítéssel dolgozunk az orvostudományban

– írta sajtóközleményében Kev Dhaliwal, az Edinburghi Egyetem professzora.

Fotó: Air Force Medical Service

Az első tesztek elég biztatóak: a kamera 20 centiméternyi szöveten keresztül képes volt érzékelni az endoszkóp fényét átlagos körülmények között. A kutatók egyelőre tüdőbetegségek kivizsgálásához használják majd az eszközt (a kutatási együttműködés is erről szól), de azt mondják, később rengeteg orvostudományi területen felhasználható lesz majd a technológia.

A kameráról szóló tanulmány a Biomedical Optics Express tudományos folyóiratban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik