Tudomány

Itt a biológiai magyarázat a vámpírok mítoszára

Szakértők egy csoportja olyan mutációt azonosított, amely magyarázatot adhat a vámpírok mítoszának születésére.

A legendás vérszívó lények szinte minden ősi kultúrában megtalálhatóak a mai Chilétől egészen Kínáig. Az ókori görögök például olyan emberszerű démonokban hittek, melyek betegségeket terjesztenek és vért isznak, a Közel-Kelet bizonyos területein pedig úgy vélték, hogy a nem megfelelően eltemetett halottak vérszívóként térnek vissza a halálból. A középkori Lengyelországban már óvintézkedéseket is tettek a vámpírgyanús holttestek elhantolása előtt.

Maga a vámpír kifejezés, illetve az ahhoz kapcsolódó hiedelemvilág egyébként viszonylag új, a középkor alatt alakult ki. A kegyetlen lényekről aztán számtalan mítosz született Európában, kezdve a legismertebbtől, Drakula történetétől egészen a magyar vámpírnő, Báthory Erzsébet legendájáig. A vámpíroktól napjainkban szerencsére már csak kevesen tartanak.

Az orvostudomány fejlődésével mára több olyan tényt is sikerült találni, melyek megmagyarázhatják, hogy miért hittek évszázadokon át a szörnyekben. Ilyen például az eritropoetikus protoporfíria (EPP) nevű anyagcsere-betegség.

Az EPP általánosságban a harmadik, a gyermekek körében pedig a leggyakoribb porfíria. A rendellenesség egyik fő tünete a bőr fényérzékenysége: már egy kevés napfény is elég lehet ahhoz, hogy a betegek bőre megégjen és felhólyagosodjon.

Barry Paw, a Dana-Farber/Boston Gyermekrák és Vérrendellenességek Központ munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint az EPP-ben szenvedő emberek vérszegények, ettől pedig fáradtnak és sápadtnak tűnnek. Fényérzékenységük miatt ráadásul nem mehetnek ki a napfényre.

Még egy felhős napon is elég az ultraibolya sugárzás ahhoz, hogy hólyagosodást és torzulást idézzen elő a kitett testrészeken, füleken és orron

– mondta a kutató.

Manapság az EPP-s pácienseknek azt javasolnák, hogy nappal ne hagyják el otthonukat. Emellett diétát és vérátömlesztést is elő szoktak írni számukra, hogy kezeljék a vastartalmú színezőanyag, a hem zavarát.

A modern orvoslás korszaka előtt azonban a betegek magukat kúrálhatták állati vér szívásával, melyhez a napfény káros hatásai miatt csak éjszaka juthattak hozzá.

Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők egy újonnan felfedezett mutációt írnak le, amely az EPP-ért felelős. A publikáció a vámpírok mítosza mögött húzódó biológiai mechanizmust mutatja be.

Paw úgy véli, az általuk felfedezett mutáció kiemeli a hem anyagcseréjét szabályzó összetett genetikai hálózat jelentőségét. A kutató hozzátette, a rendszer bármely génjének funkcióvesztéssel járó megváltozása pusztító, zavaró rendellenességeket okozhat.

A szakértők bíznak benne, hogy vizsgálatuk amellett, hogy pontosabb magyarázatot ad a vámpírok legendájára, az EPP kezelésében is segíthet.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik