Tudomány

Franciaországban jövőre 11 védőoltást tehetnek kötelezővé

A francia kormány szerint az ismét egyre nagyobb problémát okozó járványok megfékezhetőek a kötelező védőoltások számának növelésével.

Jelenleg az országban három betegség, a diftéria, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni vakcina beadatása kötelező. Az új javaslattal nyolccal bővülhet a lista: a kanyaróval, a hepatitis B-vel, az influenzával, a szamárköhögéssel, a mumpsszal, a rózsahimlővel, a tüdőgyulladással és a meningitis C-vel. A tervvel a héten állt elő a francia miniszterelnök, Edouard Philippe.

Agnès Buzyn, a francia egészségügyi miniszter múlt hónapban azt mondta, a jövőben a kanyarójárvány miatt 11 védőoltást fognak kötelezővé tenni.

2008-2016 közt 24 ezer kanyarós megbetegedést és tíz halálesetet dokumentáltak az országban, annak ellenére, hogy a védőoltások széles körben elérhetőek.

Buzyn szerint komoly közegészségügyi problémát okoz, hogy jelenleg csupán három oltás kötelező.

Napjainkban a kanyaró újra megjelent Franciaországban. Tűrhetetlen, hogy gyermekek halnak meg miatta: 2008 óta tízen haltak meg

– mondta a miniszter. Buzyn hozzátette, mivel a védőoltás csak ajánlott, de nem kötelező, a lefedettség csupán 75 százalékos, pedig 95 százalékosnak kellene lennie, hogy megelőzzék a járványt. A miniszter szerint hasonló gondok vannak az agyhártyagyulladással is.

Idén májusban az olasz kormány döntött úgy, hogy a gyermekeknek 12 gyakori betegséggel szemben kell védőoltást kapniuk, mielőtt állami iskolába mehetnének.

Sok az oltásellenes

Egy 2016-os tanulmány szerint 67 országból Franciaország a legszkeptikusabb a vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban. A franciaországi válaszadók 41 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy az oltások biztonságosak – a globális átlag csupán 13 százalék.

A védőoltás-ellenesség alapja Andrew Wakefield 1998-as tanulmánya, melyben azt írta, hogy kapcsolat van a kanyaró, a mumpsz és a rubeóla elleni vakcina (MMR) és az autizmus, valamint a gyulladásos bélbetegség közt. Azóta egyetlen tudományos csoport sem tudta megismételni a sokkoló eredményeket, mint utóbb kiderült, nem véletlenül.

Wakefield évek óta nem dolgozhat orvosként az Egyesült Királyságban, miután kiderült, hogy számtalan súlyos szakmai mulasztást vétett – például eredményeket hamisított, illetve olyan ügyvédektől fogadott el pénzt a tanulmány megírása előtt, akik vakcinagyártó cégek beperelésén dolgoztak.

A British Medical Journal folyóiratban az adatok alapos elemzése után 2011-ben tudományos csalásnak minősítették Wakefield eredményeit

Tanulmányát később összeférhetetlenség miatt a Lancet című orvosi szaklapból is törölték, igaz, a Wakefield melletti 12 társszerzőből 10 már korábban visszavonta a publikációban leírtakat.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik