Nem engedik letelepedni a liberlandiakat

A Duna egyik, a szerb-horvát határ közelében fekvő szigetén egy cseh politikus akar önálló államot alapítani. Egyelőre kevés sikerrel.
Kapcsolódó cikkek

 

Vit Jedlicka másodvonalbeli cseh politikus még áprilisban jelentette be, hogy Liberland néven új országot alapít a Duna egyik, a szerb-horvát határ mentén fekvő szigetén. Jedlicka Jeremiah Heatontól vette az ötletet, aki tavaly egy Egyiptom és Szudán közötti gazdátlan, sivatagos földdarabon kikiáltotta az Észak-Szudáni királyságot, hogy valóra válthassa hétéves kislánya álmát, aki nagyon szeretett volna királylány lenni. Ahogy Heaton úgy Jedlicka „honfoglalása” is egyszerű viccnek, médiahacknek indult – de aztán komoly, nemzetközi szinten is értékelhető kezdeményezés lett belőle. Olyannyira, hogy a két ország közötti senki földjén fekvő, pár négyzetkilométeres földdarabot benépesíteni akaró telepesekkel már a horvát rendőrség is komolyan foglalkozik.

Muszáj telepesek

Jedlicka libertáriánusnak vallja magát: nem véletlen, hogy a mikroállam területén is rendkívül szabados, állampolgár-barát törvényeket akar bevezetni. Az ország hivatalos pénzneme a bitcoin lenne, és az ott működő vállalatoknak adót sem kellene fizetniük – így próbálnák rövid idő alatt bebikázni a gazdaságot.

A cseh politikus ötlete hatalmas népszerűségre tett szert; az elmúlt hónapokban több százezren kértek állampolgárságot – a ma még nem is létező – Liberlandtől. A „telepesek” időközben egy svájci székhelyű nonprofit szervezetet is létrehoztak: a Liberland Settlement Association (LSA) legfontosabb célja, hogy az ENSZ hivatalosan is elismerje a csöppnyi országot. Az LSA önkéntesei az első telepesekkel együtt már meg is próbáltak kiköltözni a szigetre – kevés sikerrel, mert a horvát hatóságok rendre fülön csípik és a partra szállítják őket.

„Folyamatosan küldjük az embereket Liberlandbe – mondta a Motherboardnak nyilatkozva Michael Glaser, az LSA ügyvezetője. – Ott maradnak. Letáboroznak éjszakára. Minden idejüket ott töltik. Próbálunk folyamatosan jelen lenni [a szigeten], hogy birtokba vehessük, és ezáltal alátámaszthassuk a nemzetközi igényünket. De sajnos, amint a horvát rendőrök észreveszik a telepeseinket, azonnal letartóztatják őket.

Vitatott státuszú terület

Liberland polgárainak többsége két bérelt szerbiai villában húzta meg magát, Glaser azt mondta, hogy a szerb rendőrök nem háborgatják őket – nem úgy a horvátok, akik rendszeresen járőröznek a mikroállam közelében, és számos embert letartóztattak.

A problémát valószínűleg az okozza, hogy horvát hatóságok és a telepesek máshogy ítélik meg a sziget jogi státuszát. A liberlandiak szerint a kérdéses földdarab „terra nullius”, ami rajtuk kívül senkinek sem kell. Véleményük szerint ezt támasztja alá az is, hogy Jugoszlávia szétesése óta sem a horvátok, sem pedig a szerbek nem tartottak igényt erre a területre. A horvát hatóságok szerint viszont tisztázatlan státuszú földről van szó, ami vagy Horvátországhoz vagy Szerbiához tartozik.

 

„A Horvát köztársaság és a Szerb köztársaság közötti határ ma is bilaterális tárgyalások alapját képezi – írta közleményében a horvát kormányszóvivő. – Függetlenül attól, hogy még nem jelöltük ki véglegesen a határt, a kérdéses területet nem egy tekinthetjük egy harmadik fél által szabadon betelepíthető senkiföldjének (terra nullius).” A közlemény hangsúlyozta, hogy Liberland területe jelenleg a horvát határőrség ellenőrzése alatt áll, és az odalátogatóknak be kell tartaniuk a határátlépést szabályozó törvényeket: a telepesek nem tűzhetik ki a zászlajukat és nem verhetnek tábort a szigeten.

A Motherboard cikkírója szerint a horvátok valószínűleg azért lépnek fel ilyen keményen a liberlandiak ellen, mert az Európai Unió határországaként biztonsági kockázatnak tartják a tisztázatlan státuszú szigetet. A hírek szerint egy 17 éves telepest húsz órán keresztül tartottak fogva egy ablaktalan cellában, és még vizet, élelmet sem adtak neki a rendőrök, akik egy, az interneten terjedő videó tanúsága szerint kimondottan agresszívan lépnek fel a szigeten sátorozókkal szemben.