Gazdaság

Drámaian lecsökkenhet Magyarország népessége a bevándorlók nélkül

nepesseg(210x140).jpg (Array)
nepesseg(210x140).jpg (Array)

7 millió alá olvadhat 2080-ra a lakosság száma az Eurostat népességprognózisa szerint ha migrációval nem számolnak.

Július 11-én van a népesedési világnap, ebből az alkalomból közölt átfogó elemzést és előrejelzést a KSH a világ népességének alakulásáról. Amikor a bevándorlás ennyire megosztó téma, érdemes azt is megnézni, mi lenne, ha nem lenne, és erre is készített prognózist az Eurostat.

Nézzük, hogyan állunk most, és mi várható 65 év múlva Magyarországon.

Természetes fogyás

A 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül csak Szlovéniában és Szlovákiában haladta meg a születések száma a halálozásokét.

A legnagyobb mértékű természetes fogyást Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és Magyarországon regisztrálták.

A születések és halálozások pozitív egyenlegeként Írország, Ciprus, Luxemburg és Franciaország népessége gyarapodott jelentős mértékben.

Termékenység

A demográfusok szerint az 1,3 alatti termékenység igen veszélyes az adott népességre nézve, mert tartós megmaradása gyors, jelentős és visszafordíthatatlan népességcsökkenési folyamatot indíthat el.

Az ezredfordulót követően számos uniós tagország, köztük Magyarország is tartozott már több-kevesebb ideig ebbe a termékenységi kategóriába. A 2013. évi adatok szerint hazánk az EU-28 országok alsó negyedébe tartozik a termékenység szintjét nézve.

A magyar termékenység az előrejelzés szerint lassú, de folyamatos emelkedés mellett a 2015. évi 1,42-ról 1,76-ra nőne 2080-ra. Ezzel valamit javítanánk jelenlegi helyzetünkön az EU-28 rangsorában.

Halandóság

A legmagasabb várható élettartammal rendelkező országok lakosai főleg a mediterrán éghajlatú övezetben élnek, ez különösen a spanyol, a francia, az olasz, a máltai, a ciprusi és a görög nőket jellemzi. A férfiaknál a legjobb hat közé a mediterrán országok mellett már két északi állam, Svédország és Luxemburg is bekerült (79 év feletti születéskor várható átlagos élettartam).

Az ezekben az országokban élő fiúk vagy férfiak magasabb élettartamot remélhetnek születésükkor, mint a magyar leányok, asszonyok 2013-ban a magyar férfiak az ötödik, a nők a negyedik legalacsonyabb várható élettartammal rendelkeztek az EU-28 tagországai között.

2080-ra Magyarország változatlanul az alacsony várható élettartamú országok között foglalna helyet a férfiaknál a hatodik, a nőknél a negyedik legalacsonyabb értékkel, de a jelenleginél 13, illetve 10,5 évvel magasabb születéskor várható átlagos élettartammal.

Várható létszám

Az egyes országokat tekintve igen változatos a kép a népességgyarapodás, illetve -fogyás mértékénél. A jelenleg csökkenő országok döntő többségében az előrejelzési időszak
végéig apadna a népesség száma, a legnagyobb mértékben (több mint 30 százalékkal) Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Portugáliában. Jelentős, 20–30 százalék közötti népességcsökkenést prognosztizálnak Görögországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Észtországban is.

Magyarország népességét 18 százalékos csökkenés mellett 8,7 millióra becsli az Eurostat 2080-ra, ezzel az EU-28 országok rangsorában változatlanul a középmezőnyben foglalnánk helyet.

Migráció nélkül a prognózis szerint Magyarország népessége a jelenleginél közel 30 százalékkal lenne kevesebb, és 7 millió fő alá (6,9 millióra) esne 2080-ra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik