Élet-Stílus

Királyságot alapítottak Magyarország mellett

Néhány héttel Liberland megalapítása után újabb mikroállam született az egykori Jugoszlávia területén: lengyel turisták egy csoportja Enklávé Királyság néven független országot kiáltott ki a szlovén-horvát határ között lévő senkiföldjén.

Piotr Wawrzynkiewicz és barátai nemrégiben Szlovéniában jártak és ott értesültek a Metlika település közelében fekvő, nagyjából 100 négyzetméteres földsáv létezéséről. A Szlovénia és Horvátország közé ékelődő terület mintegy 50 kilométerre nyugatra található Zágrábtól. A területet egyik ország sem tekinti magáénak.

Az államalapítók egy rendkívül libertárius, szabadelvű államot képzeltek el, amelyben “bőrszínétől, vallásától és nemzetiségétől függetlenül mindenki kifejtheti a véleményét, ingyen tanulhat és adómentesen dolgozhat” – mondta Wawrzynkiewicz.

Eddig több mint ötezer ember jelezte igényét az önálló terület állampolgársága iránt, nyolcszázan pedig az előző heti online választásokon is részt vettek. A voksoláson bárki indulhatott, aki nem tagja szélsőséges csoportnak és büntetlen előéletű.

A királyság nemzeti valutája a Dogecoin nevű virtuális fizetőeszköz. Mottója: “A világ polgárai”. A mikroállamban öt nyelvet tettek hivatalossá, köztük a kínait. Az Enklávé Királyságot eddig egyetlen állam sem ismerte el.

Vít Jedlicka cseh aktivista, a Szabad Polgárok Pártjának (SSO) tagja április 13-án jelentette be, hogy megalapította a Liberland Szabad Köztársaságot egy mintegy hét négyzetkilométernyi területen Horvátország és Szerbia között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik