Élet-Stílus

Királyságot alapítottak Magyarország mellett

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 05. 15. 15:38

Néhány héttel Liberland megalapítása után újabb mikroállam született az egykori Jugoszlávia területén: lengyel turisták egy csoportja Enklávé Királyság néven független országot kiáltott ki a szlovén-horvát határ között lévő senkiföldjén.

Piotr Wawrzynkiewicz és barátai nemrégiben Szlovéniában jártak és ott értesültek a Metlika település közelében fekvő, nagyjából 100 négyzetméteres földsáv létezéséről. A Szlovénia és Horvátország közé ékelődő terület mintegy 50 kilométerre nyugatra található Zágrábtól. A területet egyik ország sem tekinti magáénak.

Az államalapítók egy rendkívül libertárius, szabadelvű államot képzeltek el, amelyben “bőrszínétől, vallásától és nemzetiségétől függetlenül mindenki kifejtheti a véleményét, ingyen tanulhat és adómentesen dolgozhat” – mondta Wawrzynkiewicz.

Eddig több mint ötezer ember jelezte igényét az önálló terület állampolgársága iránt, nyolcszázan pedig az előző heti online választásokon is részt vettek. A voksoláson bárki indulhatott, aki nem tagja szélsőséges csoportnak és büntetlen előéletű.

A királyság nemzeti valutája a Dogecoin nevű virtuális fizetőeszköz. Mottója: “A világ polgárai”. A mikroállamban öt nyelvet tettek hivatalossá, köztük a kínait. Az Enklávé Királyságot eddig egyetlen állam sem ismerte el.

Vít Jedlicka cseh aktivista, a Szabad Polgárok Pártjának (SSO) tagja április 13-án jelentette be, hogy megalapította a Liberland Szabad Köztársaságot egy mintegy hét négyzetkilométernyi területen Horvátország és Szerbia között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.