Tudomány

Nem csak a Fidesz-székházat pusztították gépekkel

Irodai őrjöngés, számítógépes játék miatt szétvert billentyűzet és gyárpusztítás: géprombolás egykor és ma.

„Idióta barmok, adóra nincs pénzük, de a drága gépeket a falhoz vágják, hát gratulálok!” – kommentálta valaki (na jó, elég sokan) a vasárnap esti netadó-ellenes tüntetés csúcspontját, a régi pc-alkatrészek szétrombolását. Nem egyszerű pusztításról volt szó: a demonstrálók radikális tagozata ironikus gesztusként arra használta a régi CRT-monitorokat és számítógépházakat, hogy lyukakat üssön a Fidesz székházába. Bár elsőre valóban nem tűnik logikusnak a lépés (számítógépeket pusztítunk, mert azokat majd úgysem tudjuk használni az új adó miatt? vagy mi van?), a géprombolásnak avagy luddizmusnak komoly, évszázados hagyománya van, a pc-k elterjedése óta pedig szabályosan beépültek a kollektív tudatunkba az erről szóló videók, képek. Ezekből gyűjtöttük most össze a legerősebbeket emlékeztetőül, hogy a vasárnapi demonstrálók, bármilyen hatásos és fotó- és videokompatibilis is volt a megnyilvánulás, nem találták fel a spanyolviaszt.

Bad Day, 1996

Minden géprombolós kontent ősatyja, az egyik első vírusvideó és mém. Az 1996-ban készült félperces kisfilm annyira tömör és hatásos volt, hogy videó létére már jóval a szélessávrobbanás előtt terjedt a neten Bad Day néven. A rejtett kamerás beállítással készült felvételen egy megtermett férfit látunk, aki ismeretlen eredetű inger hatására szétver egy gépet. A színészi játék tökéletes, a szomszédos kockában felbukkanó nagyon megijedt irodai munkás is pont annyit tesz hozzá az összhatáshoz, mint a főszereplő. Bár nagyon szerettük volna hinni, hogy ez így, ahogy van tényleg megtörtént, a helyzet az, hogy ez csak egy szoftvergyár ügyes reklámja, amelyet cd-mellékleten terjesztett promóciós anyagként.

Hivatali patkányok: a multifunkciós készülék

Nyilván részben a fenti videó ihlette Mike Judge 1999-es szatírájának leghíresebb jelenetét (illetve gyanítjuk, hogy az egész filmet), amelyet a leszámolós gengszterfilmek stílusában, beállításaival és zenei aláfestésével forgatott. A csavar annyi, hogy a gengszterek végtelenül frusztrált irodai dolgozók, az áldozat pedig egy az életüket megkeserítő nyomtató és faxgép, amelyet felmondásuk után loptak ki a cégtől, hogy kíméletlenül levezessék rajta az évek alatt felgyülemlett összes feszültséget egy mező közepén. A jelenet egyrészt a kilencvenes évek technológiai angstjának hiteles jenyomata, másrészt tananyag minden filmes suliban.

Cápa: a rádió

A filmtörténet egyik leghíresebb géprombolós jelenetének áldozata ugyan nem számítógép, de ez most nem számít. A Cápában van egy pillanat, amikor kergetőzés és gyilkolászás nélkül letudhatnák az egész problémát, egyszerűen erősítést kellene hívniuk. Brody, a rendőrfőnök meg is próbálja, ám Quint, a kapitány egyszerűen szétveri a rádiót egy baseballütővel. Ő nem akar erősítést. Ő egyedül akar maradni a szörnnyel, a technológia pedig útban van, el kell tehát pusztulnia. Most elmerenghetnénk azon, hogy ez milyen szép metafora a magyar kormány és az internet kapcsolatára (kicsoda Quint? kicsoda Brody?), de inkább hagyjuk és nézzük újra a híres jelenetet, sajnos kicsit rossz minőségben.

Unreal Tournament vs Német Kiskamasz

Játszott ön már pc-s többjátékos belső nézetes lövöldözős játékkal? Ha nem, akkor ezt ugorja is át, és nézze meg a videót, amely kontextus nélkül is lenyűgöző. Ha igen, akkor biztosan fagyott már le, vagy el sem indult, vagy ha mégis, a kedves olvasót gyorsan meg is ölték, így aztán kicsit átérzi, mitől olvadt le ennek a német kisfiúnak az agya. Az egész leírhatatlan, a hangok, a csapkodás, a német nyelv, mind-mind hozzájárul a tökéletes összhatáshoz, nem is pazarolunk rá több szót. Így billentyűzetet mindenesetre még nem sajnáltunk.

Ludditák

Ne feledkezzünk meg az eredeti géprombolókról sem, azaz az ipari forradalom hajnalán borzalmas körülmények között boldogulni próbáló angol munkásokról sem, akik az egészet elindították, és akik kétszáz évvel azelőtt vertek szét teljes gyárakat alkatrészekkel, hogy néhány tucat pesti suhanc azt gondolta, hogy ez menő. Pedig azok még nem is pc, hanem csipke- és harisnyakészítő gépek alkatrészei voltak. Kedves netadó ellen tüntetők, ezt csináljátok utánuk!


Kép: Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik