Tudomány

Ön hallja Pesten, ha Bécsben zuhog az eső?

Egyelőre rejtély, hogyan érzékelik Namíbia elefántjai a tőlük több száz kilométerre hulló csapadékot.

Az elefántok hatalmas fülei nemcsak arra jók, hogy hűtsék az állatot, vagy parádézzon vele: egy amerikai és ausztrál szakemberekből álló csapat most azt állítja, ezek a hatalmas állatok képesek “meghallani” a tőlük akár 280 kilométerre tomboló vihart. Az összehasonlítás kedvéért a Budapest-Bécs és a Budapest-Pozsony távolság 243, illetve 200 kilométer. Nem légvonalban, közúton.

Afrika egyik legszárazabb régiójában, Namíbiában figyeltek fel-e meglepő tulajdonságra. Az esős évszak januártól márciusig tart, az év többi részén az állatok élethalál harcot vívnak a kegyetlen klímával. Termetük miatt nyilván az elefántoknak van szükségük a legnagyobb mennyiségű vízre, óriási területeket járnak be az éltető elemet keresve.

Kemény harcot vívnak az életért:

A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az elefántok vándorlása az esős évszak kezdetén látszólag minden ok nélkül megváltozik. Hét évig figyelték tizennégy csapat mozgását GPS-jeladók segítségével, majd útvonalukat összevetették az időjárási adatokkal. Az eredmény megdöbbentő volt. A csordák akár 280 kilométeres távolságból is az esős terület felé vették útjukat. Volt, hogy a szélrózsa minden irányából, több csorda is ugyanarra siatett, mintegy hívószóra.

Egyelőre senki nem tudja, hogyan képesek az ormányosok ilyen irdatlan távolságból megneszelni az esőt. Az sem biztos, hogy valóban “hallják”, esetleg a viharzóna generálta infrahangokat érzékelik. Addig is, amíg ezt kutatják, a felfedezést máris hasznosítani tudják. Ha ugyanis ily módon előre megjósolható az állatok útvonala, a vadvédelmi szakemberek könnyebben védhetik meg őket a vadorzóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik