Tudomány

A Facebook szerint nincs baj az emberkísérletekkel

Sőt, még nekünk kéne köszönetet mondani.

Épp egy hete számoltunk be a Cornell Egyetem kutatásáról, amelyhez a Facebook “felajánlott” majdnem 690 ezer felhasználót, hogy a tudósok tudjanak az érzelmeikkel kísérletezni – természetesen titokban. Bár arra külön felhívták a figyelmet, hogy az adatvédelmi megfontolásoknak eleget tettek, az internet kollektíve felháborodott az emberkísérleten.

A közösségi oldal a Forbes kérdésére válaszolva értetlenségének adott hangot – a Facebook szerint nincs itt semmi probléma, a felhasználói élmény optimalizálásához szükséges kutatás a felhasználási feltételek szerint is előfordulhat. El kellett volna olvasni, ugye.

Ez a kutatás egyetlen hétig tartott még 2012-ben, és a gyűjtött adatok egyike sem lett konkrét személyek Facebook-profiljához kötve. Kutatásokat végzünk, hogy javítsunk szolgáltatásainkon és hogy az emberek által látott tartalmat a lehető legrelevánsabbá és legvonzóbbá tegyük. Ehhez viszont fontos megértenünk, hogy az emberek miként reagálnak különböző tartalmakra, legyen az pozitív vagy negatív, egy ismerős bejegyzése, vagy épp egy általuk követett oldal publikálta információ. Alaposan megfontoljuk, hogy milyen kutatásokat is végzünk és erős az ezzel kapcsolatos belső felügyelet. Feleslegesen nem gyűjtünk adatot és minden kutatáshoz kapcsolódó adatot biztonságos módon tárolunk.

Szerintetek rendben van ez így?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik