Tudomány

Napelemes varázsszőnyeg egy svájci sípályán- Zöldszüret

Hawaii lakosainak 5 év alatt megtérül a napelem, elérkezhet a lítium-levegő akksik kora, a túzok lett az év madara! - Zöldszüret

Brunni síterepén az idén adták át Svájc első napelemekkel működtetett, varázsszőnyeg névre keresztelt felvonóját. A síterep gyermekbirodalmában működő lift egyszerre szolgálja ki a síelni és a szánkózni vágyó apróságokat és a szüleiket.

Vannak már megújuló energiával üzemeltetett liftek vagy hütték is a világ síterepein, most Svájcban adtak át egy aprócska liftet, amelyet teljes egészében a Nap segítségével üzemeltetnek.A síterep ilyen módon több energiát termel, mint amennyi az apró lift üzemeltetéséhez szükséges. Ehhez az is hozzájárul, hogy maga a lift is energiatakarékos, hiszen csak akkor indul el, ha valaki rálép, üresen nem közlekedik feleslegesen.
sielok.hu

Hawaii lakosiainak 5 éven belül megtérül a napelemes rendszer – számolt utána a Bloomerg hírügynökség. Az USA államai közül a szigetcsoporton a legmagasabb az áram ára, egy 140 négyzetméteres lakás villanyszámlája könnyen elérheti a havi 90.000 forintot is.

A Walker házaspár megelégelte a túl magas árat, egy hitel felvétele mellett döntöttek. 18 paneálből álló, majdnem hat kilowatt kapacitású rendszert telepítettek a házuk tetejére 7,7 millió forintos költséggel. A rendszer mesébe illően működött, havi 4000 Ft alá sikerült szorítani a havi villanszámlát, azonban a Hawaiian Electic Indrustries letiltotta őket a hálózatról.

A hivatalos indok szerint olyan sok helyi lakos épít naperőművet a háza tetejére, hogy a bejövő elektromos energia úgynevezett veszélyes áramtüskéket – anyagi károkat okoz a szolgáltató rendszerében. Az ügyben nincs tudományos konszenzus, de a fogyasztók szinte biztosak abban, hogy a szolgáltató csak a profitját védi. A tét persze óriási: évi 360 milliárd dolláros bevételt hoz az áramtermelési üzlet, a lakossági napelem-forradalom azonban teljesen átrajzolja a piaci képet.
napi.hu


Gőzerővel dolgozunk az új-generációs akkumulátorok fejlesztésén, az egyik legígéretesebb ötlet a litium-levegő akku. A fejlesztés lassan megy, a költségek meglehetősen magasak, a megoldásra váró problémák sora szinte végeláthatatan.

Jelenleg litiumion-akkumulátorokat használunk az okostelefonokban és elektromos autókban is, viszont ez a technológia fizikai és kémiai korlátai miatt sokáig már nem fejleszthető tovább. Egy lítium-ion akkumulátor energiasűrűsége 120–350 wattóra/kilogramm (kísérleti változatokban már elértek 418 Wh/kg energiasűrűséget is). Ehhez képest a lítium-levegő megoldás energiasűrűsége elméletileg 1300–1400 Wh/kg. Összehasonlításként a benzin energiasűrűsége 12 000–12 700 Wh/kg, ebből viszont egy Otto-motorral hajtott autóban 1700–1800 Wh/kg jut el a kerekekig.

A belső égésű motorok hatékonysága eleve csak 20–25 százalékos, az energia többsége csak a motorblokkot fűti, távozik a forró kipufogógázokkal, elvész a hajtásláncban. Igaz, hogy a lítium-levegő akku energiasűrűsége kisebb, de ha egy ilyet szerelünk egy elektromos autóba, az elektromotor 78-92 százalékos hatékonysága miatt hasonlóan jól járunk, mint a benzinnel.
origo.hu

A túzok lett a 2014-es Év madara. Hazánk és Európa legnagyobb termetű röpképes szárnyasa Nyugat-Európa legtöbb országában már kipusztult, a hazai állomány 1500 példány körül stabilizálódott.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) pontosan 40 éve kezdte meg működését, ők a régió legjelentősebb természetvédelmi társadalmi szövetsége. Az “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van.

Tudta, hogy a fokozottan védett madár természetvédelmi értéke egymilló forint?
További érdekességeket talál az mme.hu weboldalon!

Bonyhádon termálvízkutat fúr a geotermikus energia hasznosításáért a Pannon Geosolar Kft, a város önkormányzata tíz százalékos részesedést kap. Az előzetes számítások szerint 125 Celsius fokos vizet hoznak a felszínre 2300 méter mélyről.

Tavasszal indul az engedélyeztetési eljárás, nyáron akár a kútfúrás is elkezdhődhet. A felek rögzítették, hogy ugyan nincs pályázati forrás a közel négymilliárd forintos beruházásra, Glöckler Ferenc aljegző szerint az SWR Bauconsulting Kft. gondoskodik befektetőkről.

Bonyhád éves fűtési hőigénye 44 ezer gigajoule, áramigénye nagyjából 2 gigawatt. A termálvíz hőkészlete biztonsággal fedezi majd a város teljes fűtéshőjét, a kútra épülő villamoserőmű 21,7 gigawattnyi elektromos energiát állít majd elő.
energiainfo.hu

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Németország tényleg megszabadul a nukleáris energiától – Zöldszüret

Higgyen a szemének: Nézze meg, hova fejlődött New York belvárosa az elmúlt 5 évben!

Sárga csekkel a rezsicsökkentésért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik