Tudomány

Higgyen a szemének: Nézze meg, hova fejlődött New York belvárosa az elmúlt 5 évben!

Az amerikai filmekben és sorozatokban New York csillog és pezseg, mindenki rohan valahova, a belváros tömve autókkal és taxikkal, és a dugók miatt mindenki elkésik mindenhonnan. Mi változott?

Az emberi elme oly módon működik, hogy a hirtelen változások sokkal inkább feltűnnek neki, mint a fokozatos változás. Ha valaki például elkezd lassan kopaszodni, azoknak az ismerőseinek fog előbb feltűnni, akik ritkábban látják, nem pedig azoknak, akik nap mint nap találkoznak vele. New York a napokban új polgármestert és közlekedési biztost köszönt a város élén, azonban nem feledkeznek el azokról a fontos változásokról, melyek az elmúlt pár évben végbe mentek.

Az átalakulás több, mint elkpesztő, gondoljunk csak arra, itthon mennyit kell lobbizni azért, hogy biciklis parkoló legyen a vasútállomásokon vagy biciklisáv a belvárosban. Az Egyesült Államok vezetése valóban komolyan veszi a klímaváltozást, a nagyvárosok utcái egyre biztonságosabbak, zöldebbek és egészségesebbek.

Ez a sok fejlődés valószínüleg nem történt volna meg Janette Sadick-Khan közlekedési biztos nélkül, aki 2007 áprilisa óta töltötte be a pozíciót. Ritka az olyan ambíciózus és lelkes politikusnő, mint ő: már 2007 előtt is élesen bírálta a fosszilis energiákat, időben felhívta a figyelmet a nagyvárosok levegőjének állapotára, 2007-ben részt vett és tovább népszerűsítette az egyik legnagyobb amerikai biciklis megmozdulást, a Tour de Brooklynt.

treegugger.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik