Tudomány

Így lehet enyhébb a másnap

alkohol (alkohol)
alkohol (alkohol)

Akkor nem leszünk másnaposak, ha csak keveset, vagy egyáltalán nem iszunk. Ám van remény azoknak is, akiket a másnapi szenvedés nem tart vissza egy masszív italozástól. Lehet enyhébb a másnap!

Lüktető fejfájás, kínzó hányinger, szédülés – egy keményen átitalozott este kikerülhetetlen utóélete. A másnaposság akkor kezdődött, amikor az ember elkezdett inni, nyomait az ősi Egyiptomig visszakövethetjük. Ennek ellenére a pontos okait még ma sem ismerjük. Van, aki szerint figyelmezető jel, hogy a szervezetnek valami nagyon nem tetsző dolgot műveltünk. Ha az, akkor rendszerint kevés, hogy többé ne igyunk. A szó szerinti másnapot viszont pokollá tudja tenni.

A szerencsés 25 százalék

Ha pedig elkerülni nem lehet, hát próbáljuk kicsit megismerni. Egyértelműnek tűnik például, hogy az italozás közbeni dohányzás felerősíti a másnapi szenvedést. Pontos oka még nem ismert, de két magyarázat van rá. Egy tanulmány azt bizonygatja, hogy aki füstöl, többet is iszik, így nem csoda, hogy gyötrődése is keményebb. Mások úgy vélik, a cigarettában található vegyi anyagok fokozzák az alkohol szervezetre gyakorolt hatását.

Szerepet kap a genetika is, ugyanis a másnaposság foka azon is múlik, milyen hatékonyan képes a szervezetünk lebontani az alkoholt és mérgező melléktermékét, az acetaldehidet. Az ázsiaiak nagy része kevés, a lebontáshoz szükséges enzimet termel, ezért számukra a másnap is fokozott kínokkal jár. A másik oldalon az emberiség “szerencsés” 25-30 százaléka áll, akik igen hamar megszabadulnak a mérgektől, nekik a gyötrődés sem olyan elviselhetetlen.

Forrás: Northfoto

A remegést, fény- és hangérzékenységet egyes tudósok elvonási tünetként értelmezik. Többek között ezért is óvnak a “kutyaharapást szőrivel” módszerétől. Ha ugyanis “ráiszunk”, csak azt érjük el, hogy az alkohol mennyisége megnő a szervezetben, és segít elindulni a függőség felé.

Víz és teli gyomor

A másnaposság ellen nincs csodaszer, nincs pirula. Csak a megelőzés, vagyis a várható tünetek csökkentése érdekében tett elővigyázatossági lépések. A “sötét italok”, mint a rum, a whisky vagy a konyak például magas koncentrációban tartalmazzák az úgynevezett congener molekulát, ami fokozza a másnapi rosszullétet. Vizsgálatok bizonyították, hogy az egész éjjel whiskyt fogyasztókat brutálisabb kínok gyötrik, mint azokat, akik ugyanannyi vodkát ittak.

Italozás előtt és közben sokat kell enni, lehetőleg magas fehérjetartalmú ételeket. Ezek ugyanis “lefoglalják” a gyomrot, és az alkohol nehezebben jut el a vékonybélbe, ahol egyébként a leghatékonyabban szívódna fel. A “buborékos” italokban, mint a pezsgőben vagy a sörben lévő szén-dioxid segít felnyitni a “gyomor szelepét”, így az alkohol megincsak gyorsan eljut a vékonybélbe, onnan pedig a véráramba.

A gyötrő tünetek egyik oka a test kiszáradása. Az alkohol “vízhajtó hatású”, ezért bármilyen furcsa is, minél többet iszunk, annál több folyadékot vesztünk. Ennek mérséklésére már italozás közben érdemes minél több alkoholmentes italt is magunkba gyűrni.

Akinek viszont feltett szándéka, hogy minél keményebben betintázzon, annak nincs szüksége effajta stratégiákra. Csak arra kell felkészülnie, hogy minden egyes pohárral mélyebbre süllyed a másnapi pokol bugyraiban. Főleg azzal a bizonyos utolsóval, ami már nem kellett volna…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik