Részeg nők (részeg, )
Tudomány

Mint a jó bor: a másnaposság is idővel “finomodik”

Az idősebbek ritkábban másnaposak és a tüneteik is enyhébbek, mint a fiataloknak. Az ok a tapasztalat lehet.

Dán kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyiben életkor függő a másnaposság, azaz az átmulatott éjszaka után jelentkező hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, émelygés. Egyszóval az az állapot, amely mindannyiunkban megérleli a keserű felfedezést: az utolsó pálinka már nem kellett volna…

Ennek érdekében közel 52 ezer, 18-94 éves embert kérdeztek alkoholfogyasztási szokásairól, és hogy miként élik meg a komoly piálás utáni napot. Definíciójuk szerint a “mértéktelen ivást” több mint öt, egyetlen alkalommal elfogyasztott szeszesital jelentette.

A fiatal jobban szenved

Az eredmény a közhiedelemmel ellentétben az volt, hogy a másnaposság mértéke csökken az életkor előrehaladtával. A 18-29 év közötti férfiak 11-szer gyakrabban szenvedtek másnaposságtól, mint a 60 év felettiek. Hasonló volt a helyzet a nőknél is, a fiatal hölgyek nyolcszor gyakrabban ébredtek a kínzó tünetekkel, mint az idősebbek.

Nemcsak maga a “betegség” gyakorisága, de a tünetek is eltértek. Például a fiatalabb férfiak 10, a nők 21 százalékát gyötörte hányinger, míg a 60 év felettiek körében ez az érzés 1,5, illetve 3 százalékban jelentkezett.

Eme jelentős eltérések mögött a kutatók két okot látnak. Az egyik, hogy a definíciójukon túlmutatóan a “mértéktelen ivásnak” mégiscsak van mértéke. Bár a vizsgálatba bevont idősebb és fiatalabb korosztály tagjai egyaránt heti 14-15 italt döntöttek magukba, csak az elosztás volt más. Az idősebbek ugyanis egy-egy alkalommal átlagosan kevesebbet isznak.

A rutin és az évek

Az Egyesült Államokban készült friss tanulmány például kimutatta, hogy míg 18-24 év között az emberek átlagosan kilenc italt döntenek magukba egy tivornya alkalmával, a 65 év felett visszafogottabbá válnak. Az ő átlaguk már “csak” hat ital. Mivel pedig kisebb vehemenciával isznak, az idősebbek másnapja is sokkal könnyebb.

Sokat segítenek ugyanakkor az évek és a rutin. A korral tapasztalatokra is szert tevő emberek például tudatosan fogyasztanak vizet egy-egy nagy piálás alkalmával, és ugyancsak a másnaposság csökkentése érdekében igyekeznek kerülni a “sötét, színezett” italokat.

Jelen felmérés azonban kevés ahhoz, hogy a másnaposság mértéke és az életkor összefüggésében végérvényes megállapításokat vonjunk le – ismerték be maguk a kutatók. Nem tudjuk például, hogy hány embert tántorít el idősebb korára végleg a komoly italozástól a fiatalon megtapasztalt kínzó másnaposság. A tanulmány ugyanis nem terjedt ki az idősebb korosztály azon tagjaira, akik jelenleg egyáltalán nem, vagy csak mértékkel fogyasztanak alkoholt.

Itt és most a “mértéktelen alkoholfogyasztás” definíciója öt vagy több ital volt. Ezért további vizsgálatok tárgya lesz a másnaposság mértéke abban az esetben, ha a különböző korosztályok képviselői egyszerre adott mennyiséget isznak.

Ajánlott videó