Belföld

Világelsők vagyunk káros szenvedélyekben

24.hu
24.hu

2013. 08. 26. 12:42

Fizetésük több mint 10 százalékát költik a magyarok alkoholra és cigarettára.

Egy felmérés azt vizsgálta, hogy a világ egyes országaiban mennyi pénzt költenek az emberek káros szenvedélyekre. Az economist.com grafikonja szerint a magyar emberek bagóznak és alkoholizálnak a legtöbbet, legalábbis a fizetésünkhöz képest.

graf (graf)

Magyarországon 2012-ben a dohányosok a lakosság körülbelül 30 százalékát tették ki, azaz nagyjából minden harmadik ember naponta rágyújt. Az európai ranglistán így a hetedik helyet foglaljuk el. A legtöbbet Ausztriában bagóznak, a legkevesebb ember pedig Portugáliában és Svédországban füstöl.

A felmérés rámutatott arra a tényre is, hogy a magasabb dohánytermék fogyasztás főként a fejlettebb társadalmakra jellemző, míg a szegény, fejlődő országokban sokkal inkább élelmiszerre költenek az emberek.

graf (graf)

Egy átlagos dohányos, aki napi rendszerességgel gyújt rá, évente százezer forintot költ füstölnivalóra. Meghökkentő adat, hogy 20 évvel ezelőtt a kiskorúaknak eladott dohánytermékekből egy év alatt 400 millió forint bevétele származott a dohányiparnak.

Tömegpusztító fegyver

A WHO adatai szerint évente mintegy fél magyarországnyi, azaz ötmillió ember halálát okozza cigaretta a világon. A nyugati társadalmakban jól bevett stratégia, hogy az egyre dráguló dohánnyal próbálják leszoktatni a bagósokat erről a káros szenvedélyről. A termékre kiszabott adóbevételek jelentős részét az egészségügyi ellátásra fordítják, hiszen minél több a dohányos, annál több az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is, mely egy társadalomban rengeteg egészségügyi költséget jelent.

Drágul: 150-től 1000 forintig

Míg a 90-es években akár 120-150 forintért is kaphattunk egy doboz cigit Magyarországon, napjainkra ez az összeg csak nosztalgikus emlék. Az átlagás ma már 800-900 forint körül mozog, sőt már 1000 forintért is vásárolhatunk.

cigi (cigi)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.