Tudomány

Autót használ a varjú

varjú (varjú, )
varjú (varjú, )

Az elefánt gyászolja a halottait, a varjú autókkal töreti fel a diót, a delfin pedig szükség esetén „kesztyűt húz". Még hogy oktondi állatok!

Minden ember tudja, hogy a legértelmesebb állatok közeli rokonaink, az emberszabású majmok. Fejlett kommunikáció és szociális élet, eszközhasználat és már-már emberszerű viselkedési formák jellemzik. Ám rajtuk kívül számtalan olyan intelligens lény él körülöttünk, amelyek képességeiről fogalmunk sincs.

Játszik a polip

Kezdésnek ne is menjünk messzire, csak éppen a disznóólig. Ha a házi sertés intelligenciája nem is nő túl a kutyáén vagy a macskáén, problémamegoldó-képessége mindenképpen első helyre teszi a háziállatok között. Nagyon hamar megtanulja és értelmezi például a tükör működését, és a visszavert kép alapján tájékozódva képes megtalálni az élelmet.

Egy másik kísérlet során sertéseket megtanították, hogyan mozgassák az orrukkal a kurzort egy képernyőn, ahol különböző ábrákat voltak képesek megkülönböztetni. Olyan sikeresen, mint a csimpánzok.

Ha a malac a gazdaság éltanulója, akkor a polip a puhatestűek Einsteinje. Labirintusban végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy mind rövid, mind hosszú távú memóriája kiváló. Ajtókat nyit ki, apró nyílásokon préseli át magát, hogy a legrövidebb úton eljusson az élelemhez.

A polipokat meg lehet tanítani, hogy különbséget tegyenek formák és minták között, de ami a legmeglepőbb, többször megfigyelték őket „játékszerű aktivitás” közben. A játék pedig a fejlett intelligencia legbiztosabb jele. Ezen túl a polip az egyetlen gerinctelen, amelyről kimutatták, hogy képes az eszközhasználatra.

A furfangos varjú

A varjú sok mesében csavaros eszéről híres, és nincs ez másképp a valóságban sem. A kemény héjú diót például úgy töri fel, hogy magasról valami kemény felületre ejti. Sőt, egy új-kaledóniai faj egyenesen a zsúfolt utcára dobja, hogy a dión áthajtó autók törjék fel a héját. Ugyanitt figyelték meg, ahogy varjak kemény levelekből késszerű eszközt „készítenek”. Kiváló a memóriájuk is, több élelemraktárat is használnak, helyüket pedig pontosan észben tartják.

Vigyáznunk kell arra is, hogyan bánunk a fekete ruhás madárral: újabb kutatások bebizonyították, hogy különbséget tud tenni az emberi arcvonások között, és még évek múlva is képes felismerni minket.

Emberi elefánt

Az állatvilág egyik messze legértelmesebb szereplői a delfinek. Bonyolult társadalmi életet élnek, és az ember számára még megfejthetetlen, kifinomult „nyelvet használva” kommunikálnak. Természetes körülmények között is számos eszközt használnak, fogságban pedig lenyűgöző dolgokat képesek megtanulni. Egy csendes-óceáni delfincsoportnál például megfigyelték, hogy letépkedett tengeri szivaccsal védték orrukat a sérülésektől, miközben a köves-sziklás tengerfenéken kutattak élelem után.

Eddigi hőseink közül „emberi tulajdonságával” tűnik ki az elefánt. Az emberen kívül ez az egyetlen faj, amely érti és tiszteli a halált. Néma csendben állják körül a számukra esetleg ismeretlen fajtársak maradványait is, ormányukkal mintha simogatnák, becézgetnék. Néha vissza is járnak „tiszteletüket leróni”.

Ami az intelligenciájukat illeti, az a csimpánzokéval vetekszik. Szorosan összefonódott, bonyolult hierarchiájú társadalomban élnek, megfigyelhető rajtuk az önzetlenség. Ügyes eszközhasználók, képesek hatástalanítani a villanypásztort, és az együttműködés sem jelent problémát. Egy 2010-es kísérletben két elefánt képes volt tökéletes összhangban együttműködve végrehajtani egy feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik