Tudomány

Aknavadászatra küldik a delfineket

delfin (delfin, )
delfin (delfin, )

Az amerikai hadsereg egy különleges egységének delfinjei kutatnak majd aknák és egyéb robbanószerkezetek után az Adriai-tengerben Dubrovniknál.

Dubrovnik-Neretva megye honlapjának tájékoztatása szerint a Dolphin 13 projekt keretében hat aknakeresésre idomított delfin amerikai és horvát búvárok támogatásával a gruzi kikötőben és Lokrum szigete környékén kutatja majd át a tengerfenéket, hogy felderítse az esetlegesen ott lapuló aknákat és egyéb robbanószerkezeteket.

Az aknakutatás szeptember vége és október közepe között zajlik majd a dél-dalmáciai vizekben. Egy hasonló projekt keretében tavaly októberben a Horvátországgal szomszédos Montenegróban, a Kotori-öbölben vetették be az amerikai hadsereg San Diegó-i bázisán kiképzett delfineket.

Az Adriai-tengerben a két világháborúból, illetve a Jugoszlávia felbomlásakor kitört kilencvenes évekbeli harcokból és azt követő balkáni hadműveletekből maradhattak vissza robbanószerkezetek. A Dolphin 13 programot az Egyesült Államok hadserege 1959 óta fejleszti.

Hogy miként végzik a veszélyes munkát a delfinek, erről itt olvashat további részleteket.


Fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik