Tudomány

Így él bennünk a majom

csimpánz (csimpánz, )
csimpánz (csimpánz, )

Felfelé tartott tenyérrel koldulnak, fejrázással intenek nemet, érzik és lereagálják az igazságtalanságot, hangosan nevetnek. Nem emberekről, majmokról beszélünk.

Utánozás majom szokás – ezt már minden óvodás tudja. Ám eldönteni, hogy ki utánoz kit, már keményebb dió. Az emberszebású majmok eszköztárában annyi az „emberi” vonás, hogy nem egyszerű eldönteni, valójában melyikünk is a majom?

A nem, az nem!

A lipcsei állatkertben figyelték meg például, amint a törpecsimpánznak is nevezett bonobó mama feje rázásával adta tudtára nemtetszését az étellel játszó kölykének. Egy másik esetben a kicsi mindenáron fel akart mászni egy fára, hiába szedte le az anyja már többször is félútról. Mikor megelégelte, a lábánál fogva húzta el a rosszcsontot a fa közeléből, majd a kis majomra nézve határozottan rázta a fejét.

Egy másik csimpánzanya ugyancsak fejrázással intette gyermekét, nehogy túl közel merészkedjen egy agresszív hangulatban lévő hímhez. A tudósok nem biztosak benne, hogy mindez valóban nemet jelent a csimpánzok nyelvén is, de könnyen lehet a gesztus korai csírája, ami bennük és bennünk is fennmaradt.

Egy kis nasi a stresszre

Egészen emberi az is, ahogy a velünk 97 százalékban azonos DNS-állománnyal rendelkező csimpánzok kérnek egymástól. Tenyerüket felfelé fordítva nyújtják egymás felé a kezüket, ha élelmet kunyerálnak. Akárcsak az emberek közt a koldusok. Mandrilloknál pedig azt figyelték meg, hogy tenyerükkel takarják le fél szemüket, ha azt akarják, ne zavarják őket. Mint az embernél is önkéntelen „Jaj, hagyjál, már!” mozdulat.

Akárcsak mi, a főemlősök is megismerik egymást az arc alapján: megtanulják felismerni azokat a kis különbségeket, amelyek egyéni vonásokkal ruházzák fel a társaikat. Megfigyelték azt is rhesus majmoknál, hogy a stressz levezetésére az evésbe vetik magukat. Ráadásul a magas zsírtartalmú, „egészségtelen” ételt részesítik ilyenkor előnyben, akárcsak mi, ha egy kemény nap után lazításként az ölünkbe veszünk egy vödör fagylaltot.

Fontos a fair play

Megdöbbentő, de érzékelik az igazságtalanságot is, mondhatnánk bennük is él a fair play szelleme. Kapucinus majmokkal végeztek kísérletet, amelyben az állatok jutalmat kaptak, ha gondozójuknak átadtak egy-egy kődarabot. Ez vagy uborka, vagy a sokkal komolyabb értékkel bíró szőlő volt. Miután két majom megkapta az uborkaszeletet, de harmadik társuk ugyanazért a mutatványért egy szem szőlőt kapott, elszabadult a pokol.

A leginkább emberszerű viselkedés mind közül, hogy a majmok hangosan kacagnak, amikor megcsiklandozzák őket. Az arckifejezésük, de még a nevetés hangjai is hátborzongatóan emberi. Olyannyira, hogy aki hallja, maga sem tudja megállni a nevetést – állítják a szakemberek. Szerintük a csiklandozás okozta nevetés is a közös evolúciónkra vezethető vissza.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik