Tudomány

Így néz ki a NASA új űrruhája

A Z-1 névre keresztelt prototípus a szellemirtók egyenruhájának egy rosszul sikerült farsangi változatára emlékeztet.


(Forrás: Popular Mechanics)

Az amerikai űrügynökség egyelőre nem tudja eldönteni, hogy mi legyen a következő célpontja – a Mars, a Hold, esetleg egy aszteroida? -, éppen ezért az űrhajósok űréletét lehetővé tevő szkafanderek mérnökeinek olyan űrruhát kellett létrehozniuk, ami sokoldalú és képes a legkülönbözőbb környezetekben is megállni a helyét.

Az asztronauta és az űrhajó (vagy egyéb űreszköz) közötti köldökzsinór a hátizsákba csatlakozik, a hosszabb űrsétákon ezen keresztül látják el a szükséges erőforrásokkal az űrruhát, amely a korábbiaknál nagyobb mozgási lehetőségek érdekében a derék, a csípő, a comb és a boka környékén is csapágyas. A külső borítás egy belső ruhát rejt, amely a poliészternek köszönhetően az alakját, míg uretán borítású nejlon rétegével a levegőt tartja.

S bár abban egy percig sem kételkedünk, hogy az űrruha-prototípus pontosan úgy teljesít, ahogy azt kitalálói szeretnék, a szemeteszsákra emlékeztető dizájnt mégis zavarónak tartjuk. Nem sokkal jobb, ha űrhajósaink szuperhősökre hasonlítanak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik