Tudomány
Neemo ()

Aszteroidautazásra készül a NASA

24.hu
24.hu

2012. 05. 17. 13:26

Kisbolygóra utazó űrhajósok kiképzését kezdi meg a tengerben a jövő hónapban az amerikai űrhivatal.

2020 körül egy csapat asztronautát az eddigi legtávolabbi misszióra küldene a NASA. Egy távoli aszteroidát elérő 4 millió 800 ezer kilométeres utat terveznének megtenni, amelyhez képest eltörpül az átlagos Föld-Hold távolság, amelyet eddig megtettek az űrhajósok.

Tim Peake az Európai Űrhivatal – ESA űrhajósa – úgy nyilatkozott a The Telegraph brit lapnak, hogy egy ilyen távoli aszteroidára való utazás, akár egy évig is eltarthat. A tervek szerint az űrhajósok egy hónapot töltenének a kisbolygón kutatással, vizsgálatokkal és mintagyűjtéssel, majd újabb egy évig utaznának vissza a Földre.

A NASA Florida partjainál fog felkészíteni hat űrhajóst – köztük Tim Peake-ket – egy húsz méter mélységbe helyezett merülőkapszulával a víz alatt. Az űrhajót helyettesítő építmény mindössze hatszor tíz méteres, igen szűkös. Az asztronauták 12 napra lesznek oda bezárva.

Az amerikai űrhivatal egyik célja, hogy feltérképezze egy aszteroida összetételét. Az ilyen vizsgálatok jelentősen növelnék az esélyt arra, hogy a jövőben az emberiség el tudna pusztítani vagy “terelni” egy Földre veszélyes űrsziklát, valamint fontos információkat nyújtanak a Naprendszer és az Univerzum fejlődéséről.

Az emberes aszteroidautazást a tervek szerint 2016-ban egy pilóta nélküli űrhajó előzné meg, amely egy mintagyűjtő robotot juttatna a távoli égitestre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.