Tudomány

Megjelentek az első “szuperhős” űrruhák

A pókember viseletére emlékeztető uniformisok nemcsak jól mutatnak, hanem hasznosak is.

A MIT intézet (Massachusetts-i Technológiai Laboratórium) kifejlesztette az első olyan dizájnos űrruhákat, melyek segíthetnek megőrizni a csontok épségét a hosszú űrrepülések során. A Gravity Loading Countermeasure Skinsuitnek hívott testhezálló űrruha szimulálja a gravitáció hatását, így a csontokra nincs kártékony hatással a súlytalanság.

A súlytalanságban ugyanis, semmi nem védi az emberi szervezetet a csontritkulástól, így 1-2 százalékos csonttömeg-veszteséget kell elviselniük az asztronautáknak minden űrben eltöltött hónap után. A csontritkulásnak egy hosszabb űrutazásnál, például egy Mars-küldetésnél már komoly egészségügyi kockázatai lennének.

A testhez simuló anyag úgy szimulálja a gravitációt, hogy a láb felé egyre nehezedik, így sikerül azt a hatást elérnie, amit az ember lába visel el a Földön járás közben.

A ruhát egyelőre még finomítják a súlytanalságban való tesztelés után, mert a mérnökök szerint a viselet egyelőre csak a törzsre és a combokra van “jó hatással”. A jövőben szeretnék, ha az alsó lábszárak is elég súlyt kaphatnának.

Az űrruha tesztelői szerint a viselet igen kényelmes, és nem korlátozza jelentősen a mozgásukat.

AJÁNLOTT LINK:

Superhero-Style Spacesuits Could Provide Vital Compression For Astronauts (Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik