Tudomány

Űrállomás a Hold túloldalán?

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 13. 14:48

A NASA következő 25 évre vonatkozó tervei között szerepel egy újabb űrállomás lehetősége.

Korábban a témában:

Urbazis(430x286).png (űrállomás, műhold, )
(Fotó: NASA)

Sajnos jelenleg a NASA pénzügyi gondokkal küzd, azonban a Space.com értesülései szerint az űrügynökség ennek ellenére egy olyan űrállomás lehetséges értékét vizsgálja, amely a Hold sötét oldalától nem messze jöhetne létre (mind tudományos, mind kereskedelmi értelemben) nemzetközi együttműködésként.

Az új állomást a Föld-Hold viszonylatában a kettessel jelölt Lagrange-pontban helyeznék el. A matematikus Joseph Louise Lagrange nevét viselő pontok különlegessége, hogy ezekben a vizsgált égitestek gravitációs mezői kioltják egymást, vagyis a három égitest (esetünkben a Föld, a Hold és a tervezett állomás) egymáshoz képest ugyanabban a helyzetben maradna. Magyarosabban megfogalmazva az űrállomás nem keringene a Hold körül, hanem ott maradna, ahova “tették” – mindig a Hold sötét oldalán.

Föld-Hold Lagrange-pontok (lagrange, lagrange-pontok, )
(Forrás: David A. Kring, LPI-JSC Center for Lunar Science and Exploration)

A NASA szerint egy ilyen állomás számos feladatot teljesíthetne. A többi között segíthetné műholdak és hatalmas űrteleszkópok megépítését, de eddig ismeretlen adatokkal is szolgálhatna nemcsak a Holdról, hanem a Naprendszer egyéb holdjairól és aszteroidáiról is.

Azt pedig már meg sem említjük, hogy a Földtől számítva ez lenne az eddigi legtávolabbi pont, ahol ember járt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.