Tudomány

Szivárványban pompázik a kisbolygó

vesta-nasa (vesta kisbolygó, nasa-felvétel afp-n)
vesta-nasa (vesta kisbolygó, nasa-felvétel afp-n)

Az aszteroidaöv második legnagyobb kisbolygójának szabad szemmel nem látható részleteit tárta fel a NASA űrszondája.

A 2007 szeptemberében fellőtt Dawn még 2011 júliusában állt pályára a Vesta körül – azóta nemcsak óriáshegyet és hatalmas “hóembert” talált a felszínen, hanem azt a feltételezést is megerősítette, hogy a kisbolygó egy ősi protoplanéta. Az 530 kilométeres átmérőjű objektum a Földhöz vagy Vénuszhoz hasonló kőbolygó lehetett volna, ha nem az aszteroidaövben képződik, melynek össztömegének 9 százalékát adja.

Bár a háromdimenziós modell még nem teljes – egyes északi részek még árnyékosak maradtak -, a NASA legújabb felvételén megjelenő színek a felszín összetételének különbségeit jelzik.

A csillagászok egyelőre még vizsgálják, hogy melyik szín pontosan mit jelenthet – pillanatnyilag csak a zöldről tudják, hogy a vasban bővelkedő területeket jelzi, ahogy az is biztos, hogy a becsapódási kráterekből kilökött narancssárga eltér a felszín többi anyagától.

A Dawn a tervek szerint augusztus 26-án indul következő célpontjához, a Cereshez. Az aszteroidaöv egyetlen – egyúttal Naprendszerünk legkisebb – törpebolygója 950 kilométeres átmérőjével az aszteroidaöv legnagyobb és legnehezebb objektuma, az öv össztömegének körülbelül egyharmadát adja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik