Tudomány

“Hóembert” találtak egy kisbolygón

A Naprendszer keletkezését kutató Dawn űrszonda hóember-alakzatra lelt a kisbolygóöv egyik legnagyobb aszteroidáján.

Az ionhajtóművel ellátott Dawn a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, amely a Mars és a Jupiter között lévő kisbolygóöv két legnagyobb aszteroidáját, a Cerest és a Vestát vizsgálja. A 466 millió dolláros vállalkozás keretében a Naprendszer keletkezésének titkait kutatják, mivel a kisbolygóöv “lakói” 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki, akkor, amikor a Föld és a többi bolygó keletkezett.

Az űrszonda 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és tavaly júliusban állt pályára az 530 kilométer átmérőjű Vesta körül. A tervek szerint egy éven át, 2012 júliusáig kering az aszteroida körül, majd az aszteroidaöv legnagyobb objektuma, a Ceres felé veszi az útját.

A NASA által most közzétett felvételeken a kisbolygó felületének egyes részei kétszer olyan fényesek, mint mások. A fényes körzetek többsége a kráterek körül helyezkedik el – a csillagászok azt valószínűsítik, hogy meteoritok “borotválták le” a felszínt becsapódáskor.

A kutatók jelenleg a fénylő “pöttyök” összetételének megállapításával próbálkoznak, feltételezéseik szerint az aszteroida eredeti anyagáról van szó, amely változatlan állapotban maradt fenn a Vesta több mint 4 milliárd évvel ezelőtti megszületése óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik