Tudomány

Illegális az amerikai holdbázis terve

Newt Gingrich nyolc éven belül amerikai kolóniát szeretne látni a Holdon - szerinte lehetne akár az USA 51. állama.

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Newt Gingrich a múlt héten tárta fel – többek által őrültségnek, viccnek illetve fantazmagóriának titulált – tervét, miszerint elnökké választása esetén 2020-ig több ezer embernek otthont adó holdbázist építtetne, ami a megfelelő lélekszám elérése után kérvényezhetné felvételét az Egyesült Államokba.

A grandiózus terveket Floridában adta elő, ahol pozitív fogadtatásra számíthatott, hiszen ez az állam adott otthont az amerikai űrsiklóprogramnak, amit júliusban anyagi okok miatt megszüntettek.

Beszéde holdkolóniával kapcsolatos részének sikerében egyébként azért is reménykedhetett, mivel az kísértetiesen rímelt John F. Kennedy híres beszédére, melyben közös célt állított az amerikaiak elé: “hiszem, hogy e nemzetnek el kell köteleznie magát amellett, hogy még az évtized vége előtt embert juttat a Holdra, és onnan biztonságban vissza is hozza a Földre.

Nos, amíg az utazással nincs semmi gond, addig egy amerikai kolónia létrehozása kifejezetten ellenkezik az űrjoggal.

Konkrétan az 1967-ben aláírt és hatályba lépett Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket, avagy röviden (és nem hivatalosan) a Világűr szerződés rendelkezéseivel.

Ez ugyanis leszögezi, hogy a világűr (ideértve a Hold) kutatása és használata a Föld minden országának jólétét kell, hogy szolgálja, ráadásul nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem.

Amennyiben a nemzetközi jog e része a közeljövőben nem változik (és ez nem várható), akkor a holdkolónia terve csak úgy valósulhat meg, ha az viszonylag nemzetközi marad és nem próbál meg csatlakozni egyetlen földi államhoz sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik