Nagyvilág

Holdkolóniákat tervez az elnökjelölt

A grandiózus ötleteiről híres Newt Gingrich állandó Holdkolóniákat, és Marsra szállást ígért a floridai választóknak.

Állandó amerikai Holdkolónia létrehozását ígérte a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Newt Gingrich egy floridai kampányrendezvényen mondott beszédében – jelentette az amerikai sajtó. Az egykori házelnök hatalmas tapsot kapott kijelentéséért a NASA űrkutatási központja miatt „űrtengerpartként” emlegetett területen, ahol az amerikai űrkutatási hivatal sok, a leépítések miatt anyagi gondokkal küzdő munkatársa él.

Gingrich 2020-ra, azaz második elnöki ciklusának végére ígérte az állandó kolónia létrehozását a Holdon, és közölte: megválasztása esetén 18 év múlva használatra készen áll az a technológia, amely lehetővé teszi a Marsra utazást is. A volt házelnök beszédében emlékeztette hallgatóságát a Kongresszusban tett, saját jellemzése szerint „legfurcsább” javaslatára, amely lehetőséget adna egy 13 ezer főt elérő amerikai Holdkolóniának arra, hogy szövetségi államként legyen tagja az Egyesült Államoknak. Gingrich közölte, hogy elnökként küzdeni fog ennek elérésére – írta a CNN.

A NASA “fejlődést akadályozó bürokráciája” ellen már korábban is kikelt Gingrich ezeket a terveket a magánszféra bevonásával valósítaná meg.

A politikus beszédében lehetősége volt válaszolni ellenfelei azon kijelentéseire, amelyekben kifigurázták „grandiózus” ötleteit. Rick Santorum egy Dél-Karolinában tartott vita alatt támadta Gingrichet „veszélyesen nagyzoló, aggasztó” kijelentései miatt, Mitt Romney pedig még 2011 decemberében igyekezett nevetségesnek beállítani legfőbb ellenfelének már korábban is hangoztatott Holdkolóniákról szóló ötletét.

Gingrich a „grandiózusága” elleni támadásokat felemlegetve a floridai rendezvényen kijelentette: „Lincoln grandiózus volt. A Wright-testvérek grandiózusak voltak. John F Kennedy grandiózus volt. Elfogadom a vádat, hogy grandiózus vagyok, és az amerikai emberek ösztönösen grandiózusak”.

Közben egy közvélemény-kutatás adatai szerint Gingrich támogatottságban gyakorlatilag utolérte Mitt Romneyt Floridában. A CNN hírtelevízió, a Time magazin és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felmérése szerint a Republikánus Párt jövő keddi floridai előválasztásán szavazni kívánó válaszadók 36 százaléka Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóra, 34 százaléka pedig Newt Gingrich volt képviselőházi elnökre adná le a voksát. A két politikus közötti, mindössze 2 százalékpontos különbség belül van a statisztikai hibahatáron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik