Tudomány

Sötét anyagból állhat a láthatatlan galaxis

Amerikai és holland csillagászok egy olyan törpegalaxist fedeztek fel, amely feltételezéseik szerint kizárólag sötét anyagból áll.

A kutatók a JVAS B1938 katalógusjelű, masszív elliptikus galaxist használták gravitációs lencseként, hogy észre vegyék a mögötte rejtőző, még távolibb és a teleszkópok számára egyébként láthatatlan törpegalaxist. A csaknem tízmilliárd fényévnyire található, igen apró galaxis tömege mindössze 190 millió Nap-tömegnek felel meg – ez elsőre  nagy számnak tűnhet, de egy tipikus csillagváros tömege több tízmilliárd Napénak felel meg.

Mathew Auger, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem csillagásza szerint ennél kisebb tömegő galaxist ilyen távolságban még soha nem észleltünk. Az érdekességeknek azonban itt még nem volt vége, mivel a csillagászok feltételezése szerint a törpegalaxis egésze sötét anyagból áll.

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk.

A tudomány jelen állása szerint az Univerzum tömegének csupán 4,6 százalékát alkotja a megfigyelhető anyag, 23 százalék a sötét anyag aránya, és 72 százalék a sötét energia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik