Tudomány

Feltérképezték a sötét anyagot

Elkészítette az eddigi legátfogóbb, az univerzum sötét anyagát ábrázoló térképet egy brit-kanadai kutatócsoport.

A Brit Columbia-i Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem kutatói a munkájuk során tízmillió galaxisról, nagyteljesítményű teleszkópok segítségével szerzett adatokat használta fel. Eredményül megszületett a Földtől hatmilliárd fényévre lévő sötét anyagok és galaxisok komplex kozmikus térképe.


Az elkészített térkép sűrű (fehér) és üres (fekete) régiók hálózata.
Forrás: CFHTLens

Bár az univerzum egynegyedét alkotja sötét anyag, olyan anyagfajtáról van szó, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el.

Jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk, éppen ezért a csillagászok azt vizsgálták, hogyan torzul el a sötét anyagtól a galaxisok fénye a Föld felé haladása közben.

Catherine Heymans, az Edinburgh-i Egyetem munkatársának elmondása szerint a kutatócsoport által vizsgált fény akkor indult útjára, amikor az univerzum fele olyan idős volt, mint most. “A távoli univerzumból érkező fény vizsgálatával megtudhatjuk, mi történt vele útja során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik